Narum | Narine+ Mumio 200 mg, 30 kapsułek
Informacje ogólne:
Suplement diety Narum+ Mumio służy do utrzymania składu i aktywności biologicznej normalnej mikroflory jelitowej u dzieci i dorosłych.
Dbałość o jelitową florę bakteryjną to m.in. odpowiednia dieta, w której nie może brakować błonnika, złożonych węglowodanów, kwasów tłuszczowych. Zarówno w pożywieniu, jak i w suplementach powinny także znajdować się probiotyki. Zgodnie z definicją są to żywe drobnoustroje. Najczęściej są to bakterie produkujące kwas mlekowy, dlatego właśnie tak znakomicie „odnajdują się” w fizjologicznej mikroflorze jelitowej. W żywności i suplementach najszersze zastosowanie mają bakterie z rodzajuLactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (np. B. animalis, B. breve). Warto wiedzieć, że szczepy Lactobacillus mają status GRAS, czyli są powszechnie uznane za bezpieczne dla ludzi.
Wyjątkowość produktu polega na jednoczesnym wytwarzaniu suchego liofilizowanego szczepu 317/402 "Narine" i świeżego liofilizowanego proszku MUMIO. Podczas uprawy bakterii ze szczepu "Narine" używana jest specjalna naturalna świeża masa MUMIO. W ten sposób uzyskuje się synergistyczny efekt z obu składników, a dzięki doprowadzeniu wszystkiego do formy mleczanu, formy najlepiej dostępnej dla komórek i organizmu, biodostępność MUMIO wzrasta do kilku razy.
Charakterystyka:
- wpływ na metabolizm, czyli rozkład i fermentację niestrawionych resztek, biosyntezę związków organicznych i biotransformację żółci, w ten sposób umożliwia nam zachowanie prawidłowej wagi ciała;
- oddziaływanie troficzne, czyli zapewnienie homeostazy układu odpornościowego;
- działanie ochronne - poprzez tworzenie mechanizmów broniących przed patogenami.
- jako wsparcie podczas i po antybiotykoterapii,
- przy potrzebie uzupełnienia flory bakteryjnej jelit o bakterie Lactobacillus,
- przy długotrwałym stresie
Jelita nasz drugi mózg
W przewodzie pokarmowym znajduje się jednak nie tylko pokarm, ale także bakterie. W samym jelicie grubym mamy sto bilionów (!) drobnoustrojów – 10 razy więcej niż liczba wszystkich komórek naszego ciała. Zdaniem części uczonych bakterie jelitowe powinny być wręcz traktowane jak osobny narząd. Ich łączna waga może przekraczać kilogram. Są odpowiedzialne m.in. za syntezę niektórych witamin i trawienie pokarmu znajdującego się w jelitach. Ta tzw. mikroflora jelitowa pozwala nam m.in. na uzyskiwanie większej ilości energii z pożywienia.
Niestety, równowaga mikroflory nie jest nam dana raz na zawsze, łatwo ją zaburzyć niewłaściwą dietą, która może też prowadzić do nadwagi, nieprawidłowego metabolizmu. Na mikroflorę wpływa niekorzystnie stosowanie i używek. Co prawda dobroczynna flora bakteryjna jest do odbudowania, ale jej regeneracja wymaga zmiany nawyków żywieniowych, często również uzupełnionych odpowiednią suplementacją i cierpliwości – może potrwać co najmniej kilka miesięcy.
Zalecana porcja dzienna:
- Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 2 -3 kapsułki 3 razy dziennie,
- Dzieci w wieku od 6 do 12 lat:1 kapsułka 3 razy dziennie,
- Dzieci w wieku od 3 do 6 lat:1 kapsułka 2 razy dziennie.
1 kapsułka
- Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402, Narine: 1,5 x 108 CFU*/g
- Mumio ałtajskie: 50 mg
W jednej kapsułce znajduje się nie mniej niż 1,5 x 108 CFU* żywych bakterii.
*CFU – Colony Forming Unit – jednostka tworząca kolonię bakterii
Czas przyjmowania:
dla optymalnego efektu zaleca się przyjmować przez 5-6 tygodni.
Sposób użycia:
Kapsułki "Narum+ Mumio" należy przyjmować 15-20 minut przed posiłkami z ½ szklanki napoju o temperaturze pokojowej (najlepiej z mlekiem, poza przypadkami nietolerancji produktów mlecznych). Można otworzyć kapsułkę i rozpuścić jej zawartość w napoju.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie spożywać przy nadwrażliwości na składniki produktu. Kobiety w ciąży i karmiące powinny spożywać preparat po konsultacji z lekarzem.
Składniki:
- Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 (Narine),
- liofilizowane Mumio ałtajskie,
- substancja żelująca: guma gellan,
- substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 10 °C w sposób niedostępny dla dzieci. Na czas transportu może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed końcem:
data na boku opakowania. Nie należy stosować po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.
Masa netto: 6 g
Co działa na mózg jelitowy?
Działanie niekorzystne:
- Antybiotyki – niszczą pożyteczne bakterie jelitowe, wywołując zaburzenia trwające wiele miesięcy lub lat.
- Wysokoprzetworzona żywność – nie dostarcza składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju bakterii.
- Karmienie butelką – sztuczne mieszanki mleczne nie zawierają bakterii znajdujących się w mleku matki.
Działania korzystne:
- Probiotyki – dobroczynne bakterie zawarte m.in. w sfermentowanych produktach mlecznych i kiszonkach.
- Różnorodna dieta – powinny być w niej zwłaszcza świeże warzywa i owoce zawierające błonnik i inne naturalne wielocukry.
- Karmienie piersią – zapewnia niemowlęciu stały kontakt z mikroflorą bakteryjną matki
Kiedy mamy pierwszy kontakt z bakteriami?
Do niedawna uczeni sądzili, że dochodzi to tego dopiero w czasie porodu. Dziecko w łonie matki miało być kompletnie odizolowane od wypełnionego mikrobami świata zewnętrznego. Pierwsza okazja do kontaktu z bakteriami miałaby się pojawiać dopiero podczas przejścia przez kanał rodny. Wówczas dziecko „zbiera” bakterie, przede wszystkim te występujące naturalnie w pochwie matki. „W rzeczywistości dialog pomiędzy mikroorganizmami matki a komórkami dziecka zaczyna się już w życiu płodowym. Fragmenty bakteryjnego materiału genetycznego, a w szczególności bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacteria, wykryto w płynie owodniowym zdrowych dzieci. Wydaje się, że przenikanie mikroorganizmów przez łożysko jest procesem fizjologicznym, a mikroflora matki odgrywa ważną rolę w rozwoju układu immunologicznego dziecka” – wyjaśnia gastroenterolog dr Wojciech Marlicz.
artykuł z Focus | 02.03.2020 | autor: Jan Stradowski Andrzej Kus
Zapraszam również na pozostałe aukcje :)
gdzie znajdą Państwo suplementy diety i artykuły spożywcze idealne dla wegetarian i wegan, które osobiście sprawdziłem.