NAPÓJ Z KOMBUCHY, niepasteryzowany, bez konserwantów, sztucznych dodatków
Na bazie przefiltrowanej wody,herbaty zielonej z niewielkim dodatkiem herbaty czarnej.
Poddany drugiej fermentacji z dodatkiem jeżówki purpurowej (ECHINACEA- naturalny lek na przeziębienie i wzmocnienie odporności)
Kombucha składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży, żyjących ze sobą w symbiozie.
Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napój z kombuchy.
Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni.
Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom.
Jednym z zasadniczych działań kombuczy jest jej wzmacniający wpływ na układ odpornościowy organizmu, a tym samym wspomagający leczenie chorób. Działa ona również odtruwająco, oczyszczając krew i wzmacniając nerki. Kombucza pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, ułatwiając proces trawienia. To doprawdy wspaniałe, że zdobywa ona taką popularność, a także zostaje uznana za istotny środek w walce o przedłużenie życia.
Należy pamiętać, że napój taki jak kombucza przyniesie nam maksymalne korzyści, jeżeli zastosujemy jednocześnie zrównoważoną dietę, odpowiedni styl życia i myślenia.
DAWKOWANIE:
Picie kombuczy należy rozpoczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Trzy łyżki stołowe trzy razy dziennie na początek w zupełności wystarczą. Jeżeli cierpimy na jakąś poważną chorobę lub znaczne osłabienie organizmu, można zacząć od dawek jeszcze mniejszych, np. jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie. Zaburzenia na początku stosowania kombuczy są dość częste i mogą to być: bóle głowy, nudności, zmęczenie, zawroty głowy, lekka biegunka lub zaparcie, wzdęcie. Reakcje te nie trwają nigdy dłużej niż jeden dzień do tygodnia, a wypijanie dodatkowej ilości wody spowoduje zmniejszenie chwilowych efektów ubocznych.
WSZYSTKO MOŻNA, BYLE Z WOLNA I OSTROŻNA :) Słuchajmy własnego ciała :)
A oto cytat:
,,Wszystkie naturalne leki dają życie. Żywe organizmy podane naszemu żywemu ciału są przez nie absorbowane, przetwarzane i rozprowadzane wraz z krwią. Dlatego dla mnie wypijanie czegoś jest nie tylko wlewaniem w siebie płynu, ale czymś więcej. Z jednej strony wywar staje się częścią mnie samego, z drugiej moje reakcje są zwykle inne od oczekiwanych. Po pierwsze kombucza działa na nasz umysł i odczucia. Będziemy się czuli szczęśliwi, zrelaksowani i zadowoleni, potem zareaguje świadomość - proces wchłaniania. Koncentrowanie się przyjdzie nam bez problemu, a także podejmowanie decyzji. Nasza pamięć się wyostrzy, kombucza zadziała na nasz umysł i inteligencję, aż w końcu zareaguje ciało. Dlaczego więc nie nauczyć się pić kombuczy właściwie? Każdy musi znaleźć swój własny sposób, tak jak każde ciało reaguje odmiennie na jej działanie.(..). Wszystko, co robimy, różni się od tego, co robią inni ludzie, wiele może być podobne, ale nie wszystko takie same. Fakt ten staje się bardzo ważny, gdy musimy zdecydować, ile kombuczy mamy spożywać. Po skonsultowaniu się z lekarzem możemy wypijać około 1/8 litra po głównym posiłku, a cała reszta powinna być zorganizowana wokół tego rytmu”.
Pastor Weidinger wypróbowywał napój z kombuczy przez prawie 50 lat, między innymi z takich krajów, jak Formoza i Tajwan.
źródło: H.Tietze "Kombucza-cudowny grzyb"