Napój gryczany może być stosowany do przygotowywania budyniu, zup, sosów i ciast.
Jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego, zwłaszcza w dietach bezglutenowych i bezlaktozowych.
Sposób przygotowania: rozmieszać 25g napoju gryczanego w 250ml gorącej wody.
składniki: syrop glukozowy w proszku, częściowo utwardzony olej sojowy, mąka gryczana 7%, słodzik- maltitol, regulator kwasowości- fosforan potasu, emulgator- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kazeinian sodu, substancja antyzbrylajaca- tlenek krzemu, sól, stabilizator- karagen, aromat, barwnik- karoteny
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 2143kJ/510 kcal
- tłuszcz: 27,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,9g
- węglowodany: 63g w tym cukry: 9,8g
- białko: 3,4g
- sól: 0,5g