Napar (kawa) z MNISZKA 100 g
mielona bezkofeinowa
--------------------------------------------------------------------------
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego to jest jedyny taki produkt na rynku. Kawa powstała w 100% z korzenia mniszka lekarskiego - bez dodatków obcych, czyli nie zawiera kofeiny. Oferowana kawa w zależności od metody parzenia smakuje inaczej. Jednakże ogólnie cechuje się zbalansowaną goryczą i kwasowością, delikatną słodyczą oraz wyczuwalną nutą orzechową.
Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego wytwarzana jest ze specjalnie uprawianych gatunków tej rośliny . Oferowana kawa jest w 100% produktem polskim - uprawy pochodzą z wójewództwa podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego. Po zebraniu mniszka korzenie czyści się, suszy, porcjuje a następnie praży i mieli. Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego nie zawiera kofeiny ani konserwantów. Zachowuje jednak podobne właściwości jak kawa naturalna - choć jest od niej o wiele zdrowsza.
MNISZEK LEKARSKI znany również jako mlecz występuje na terenie całej Polski na łąkach, przydrożach a nawet w ogrodach. Te soczyście żółte kwiaty często traktowane są jak pospolity chwast. A szkoda, gdyż można z nich przygotować soki, syropy, miody, wina, a nawet KAWĘ :)
Składniki: 100% prażony korzeń Mniszka Lekarskiego
Mniszek lekarski cechuje się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi*:
- jest skarbnicą cennych substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. W mniszku znajdziemy m.in.: witaminy, sole mineralne, garbniki, związki polifenolowe, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym,
- oprócz tych związków w korzeniu mniszka zidentyfikowano także witaminy A, B1, C, D, E, licznych łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów, w szczególności potasu i związków czynnych, jak fenolokwasy,
- w korzeniu mniszka lekarskiego znajdziemy również polisacharyd – inulinę, naturalny prebiotyk stanowiący 40% zawartości wszystkich związków.
Inulina obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi.
- mniszek jest surowcem wykazującym właściwości moczopędne, a także przeciwreumatyczne,
- działa oczyszczająco ze szkodliwych produktów przemiany materii, jest jednym z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających.
- działanie choleretyczne: roślina polepsza wydzielenie żółci i ułatwia jej przepływ. Działanie to uwidacznia się po podaniu wyciągów z korzeni.
* wszystkie opisane powyżej właściwości prozdrowotne zostały zaczerpnięte z artykulu naukowego „Mniszek lekarski – źródło substancji prozdrowotnych” mgr inż. Sabina Lachowicz, prof. dr hab. Jan Oszmiański Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wrocław
Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!
Kawę z korzenia mniszka możemy przyrządzić różnymi metodami:
- tradycyjnie w temperaturze 90-95 ºC,
- w ekspresie przelewowym,
- w kawiarce,
- używając drippera.
Standardowy sposób użycia: jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody zalać gorącą wodą w temperaturze 90-95 ºC.
Masa netto: 100 gramów
Kraj pochodzenia: Polska
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.