Nanga siemię lniane złociste 500g
Siemię lniane złociste stosowane jest w medycynie naturalnej głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Zalecane jest również przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności, wspomaga także hormonalną terapię w okresie menopauzy.
DZIAŁANIE
Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od witaminy E, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety są one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu.
ZASTOSOWANIE
- Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności.
- Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób, które narażone są na przesuszenie śluzówki.
- Swoją budową i działaniem podobne są do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za: serce, mózg, kości, skórę. Wspomagają hormonalną terapię w okresie menopauzy.
- Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega zaparciom.
- Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran.
- Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musli, jogurtu, zupy mlecznej.
SKŁAD
Siemię złociste jest odmianą lnu charakteryzującą się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy.
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 528,7kcal / 100g
- Tłuszcz: 33g
- – w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3g
- Węglowodany: 36g
- – w tym cukry: 2g
- Białko: 22g
- Sód: 1g
SPOSÓB UŻYCIA
1–3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego.
Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody.
Odwar:
(1,5–2 łyżki nasion zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem 10–15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość).
Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej.
W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (według wykładu dr Budwig)
Więcej na temat właściwości Siemienia przeczytasz w naszym kompendium.
Informacja o alergenach
Może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Producent
Nanga