NANGA - herbata Oolong Mleczny, 25g
NANGA - herbata Oolong Mleczny zawdzięcza swoje mleczne cechy aromatyzowaniu liści przed zwinięciem ich i wysuszeniem. Napój jest oolongiem o bardzo niskiej oksydacji, można w nim wyczuć nuty kwiatowe i trawiaste.
Składniki:
Herbata oolong 100%.
Masa netto:
25 g
Właściwości i przeznaczenie:
- Niezwykle wciągająca, mleczna w smaku i kremowa w aromacie herbata. Swój smak zawdzięcza parzeniu liści nad gotującym się mlekiem. Pełny i wyrazisty smak oraz delikatna orzechowość nadaje jej wyjątkowego charakteru.
- Do naparu można dodać odrobinę mleka czy brązowego cukru.
- Herbata ta produkowana jest w Chinach, w prowincji Fujian. Swoje mleczne cechy zawdzięcza aromatyzowaniu liści przed zwinięciem ich i wysuszeniem. Odbywa się to w taki sposób, że liście, które przeszły już proces oksydacji, umieszcza się nad gotującym się mlekiem, aby jego para nasączyła je mlecznym aromatem. Liście są następnie prażone, a potem zwijane w bryłki i suszone.
- Milk oolong to oolong bardzo niskiej oksydacji, która wynosi około 20%. Pod jego mlecznym aromatem można wyczuć cechy zielonej herbaty, typowe dla oolongów mało oksydowanych, czyli nuty kwiatowe i trawiaste.
Stosowanie:
1 łyżka na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml). Zalać wodą o temperaturze 90°C. Pierwsze parzenie powinno trwać około 1 minutę, każde kolejne należy wydłużyć o 30-60 sekund. Liście można parzyć 7 razy.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Przechowywanie:
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Producent:
NANGA Przemysław Figura