Nalewka bursztynowa 0,2l (20 gram bursztynu) - bursztyn do przygotowania nalewki
Nalewka do samodzielnego przygotowania
Butelka szklana zamykana kapslem
Receptura sporządzona przez Ojca Andrzeja Czesława Klimuszko
Jak przygotować nalewkę?
- Zalej bursztyn czystym spirytusem (95%) na czas nieograniczony (0,2 l)
- Już po 10 dniach nalewka jest gotowa. Nie potrzeba jej przecedzać ani przelewać do innej butelki.
Na każde 10 g bursztynu 0.1l spirytusu - 10g - 0.1l/ 20g - 0.2l / 50g - 0.5l itd
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się się. Wydziela on jedynie z siebie mikroskopijne cząsteczki, które zabarwiają spiritus na kolor żółto-brązowu. Po kilku godzinach spirytus zmieni barwę na brązową i nabierze zapachu żywicy. Zapach z każdym dniem bedzie stawał się coraz bardziej intensywny. Po wyczerpaniu nalewki kawałeczki bursztynu można pokruszyć, a następnie ponownie zalać spirytusem. Bursztyn można wykorzystać na nalewkę dwa razy
Zastosowanie :
- Grypa - dodać 2-3 krople do herbaty, pić raz dziennie - wzmacnia odporność i zabezpiecza organizm przed grypą,
- Zapalenie płuc - nasączyć watę nalewką i smarować płuca
- Reumatyzm - nasączyć watę nalewką i smarować miejsca bolące
- Bóle mięśni, bóle głowy, osłabienie mięśnia sercowego - nasączyć watę nalewką i smarować miejsca bolące
Zastosowanie :
- Grypa - dodać 2-3 krople do herbaty, pić raz dziennie - wzmacnia odporność i zabezpiecza organizm przed grypą,
- Zapalenie płuc - nasączyć watę nalewką i smarować płuca
- Reumatyzm - nasączyć watę nalewką i smarować miejsca bolące
- Bóle mięśni, bóle głowy, osłabienie mięśnia sercowego - nasączyć watę nalewką i smarować miejsca bolące
Bursztynowi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych. Właściwości bursztynu są między innymi efektem zawartości kwasu bursztynowego, który wg badań naukowych pobudza system nerwowy, działa przeciwzapalnie i antytoksycznie, reguluje pracę jelit i nerek.