Olej z kiełków pszenicy 100 ml
Nierafinowany i nie dezodorowany
EXTRA VIRGIN
Produkowany mechanicznie z pierwszego tłoczenia na zimno
Jest to cudowny dietetyczny olej produkowany według specjelnej technologii zachowującej witaminy z kiełków pszenicy.
W procesie produkcji nie jest stosowana alkaliczna obróbka oleju i ekstrakcja rozpuszczalnikami chemicznymi, zarówno jak żadne składniki chemiczne, substancje smakowo-zapachowe, konserwanty i barwniki, nie stosuje się dezodoryzacji (całkowicie wykluczona jest obróbka oleju kwasem). Cząsteczki oleju zachowują się w żywym i naturalnym stanie. Produkowane w ten sposób oleje są najbardziej wartościowe i zachowują właściwości odżywcze i lecznicze wraz ze wszystkimi niezbędnymi i pożytecznymi elementami oraz witaminami, które są bardzo dobrze odbierane przez żywe komórki.
Ugotowane potrawy z olejami roślinnymi oprócz wyjątkowego smaku są bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ nie powodują otyłości i niedrożności naczyń. Taka żywność nawet pomaga schudnąć.
Decydując się na nierafinowane oleje roślinne oczyszczamy własny organizm, poprawiamy stan narządów wewnętrznych, wyglądamy i czujemy się o wiele lepiej.
Nierafinowane oleje, przy ich używaniu na co dzień, nie tylko leczą, ale również zapobiegają powstaniu wielu chorób związanych ze starzeniem organizmu i spowodowanych niezdrowym środowiskiem dużych miast, w tym sklerozy, otyłości, zapalenia błony śluzowej żołądka, impotencji i wielu innych. Dlatego, zamiast kupowania drogich leków pochodzenia chemicznego sprzedawanych w aptekach, lub nabycia szeroko reklamowanych, ale produkowanych według ściśle tajnych technologii suplementów diet (nutraceutyków) lepiej przejść na naturalne nierafinowane oleje pochodzenia roślinnego tłoczenie na zimno, zawierające uzdrawiającą moc roślin. Nic dziwnego, że najbardziej popularnymi w medycynie tradycyjnej są oleje nierafinowane. Tradycyjna medycyna, w przeciwieństwie do konwencjonalnej, właśnie dlatego jest tak dobra, bo stosuje wyłącznie naturalnych środki, większość z których nie ma przeciwwskazań i skutków ubocznych.
Każdy olej nierafinowany, uzyskany w sposób tłoczenia na zimno posiada wysoką wartość odżywczą i leczniczą w przeciwieństwie do oleju rafinowanego, uzyskanego metodą ekstrakcji. Przy wytwarzaniu oleju w sposób tłoczenia na zimno zachowuje się w nim maksymalna ilość witaminów, minerałów i substancji biologicznie czynnych, które są głównym czynnikiem unikalnych właściwości tego oleju.
Niestety, obecnie stosuje się głównie inny sposób wytwarzania jadalnych olejów roślinnych - metoda ekstrakcji. Produkowane tym sposobem, oleje są znacznie niższej jakości, ale sposób ten jest o wiele wydajniejszy niż tłoczenie na zimno, a zatem koszt produkcji oleju rafinowanego zawsze niewspółmiernie mniejszy niż oleju nierafinowanego. Z tego powodu na półkach w supermarketach i aptekach dziś bardzo trudno znaleźć nierafinowany olej roślinny wytwarzany przez tłoczenie na zimno. Zazwyczaj mamy tanie ekstrakcje rafinowanego oleju roślinnego!
Olej z kiełków pszenicy używany do gotowania różnych ciepłych i zimnych dań, sałatek, winegretów, sosów, surówek z kapusty, kasz, gotowanych ziemniaków, dodatków do potraw, pierwszych i drugich dań. Smaczne i zdrowe dodawanie do twarogu i zieleniny.
Unikalny naturalny koncentrat witamin i innych korzystnych dla ludzkiego zdrowia elementów.
Zastosowanie i właściwości oleju z kiełków pszenicy
W składzie tego oleju są niezbędne, nie syntetyzowane przez organizm człowieka aminokwasy (tryptofan, metionina, leucyna, walina, izoleucyna i inne), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (Е, А, D, B1, B2, BЗ, B5, B6, B9, P, F, РР), które mają właściwości przeciwzapalne jak substancja alantoina o wysokiej aktywności przeciwutleniacza – skwalen, przeciwutleniacz – octacosanol, а ponadto około 20 różnych makroelementów i mikroelementów (potas, wapń, fosfor, mangan, żelazo, cynk, selen, miedź, siarka, jod i inne). Olej z kiełków pszenicy odróźnia się od wielu innych olejów roślinnych dużą i bardziej zbilansowaną zawartością kwasów tłuszczowych Omega-6, Omega-3 oraz Omega-9.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 zawarte w oleju z kiełków pszenicy, zwiększają odporność organizmu na choroby zakaźne, wspomagają usuwanie nadmiaru cholesterołu z organizmu, oczyszczają naczynia, rozrzedzają krew zapobiegając tym samym tworzeniu się skrzepów krwi, które powodują udar mózgu.
Charakterystyczną cechą oleju z kiełków pszenicy w porównaniu z większością olejów roślinnych jest duża zawartość potężnego naturalnego przeciwutleniacza wytaminy Е („witaminy młodości), która w w dużej mierze poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (znacznie obniża ryzyko zakrzepów, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega jego odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć ciśnienie krwi), а ponadto odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu żeńskiego i męskiego układu rozrodczego, stymuluje pracę układu mięśniowego, eliminuje powstawanie procesów zapalnych, przyczynia się do usuwania szkodliwych substancji z organizmu, posiada właściwości gojące rany i immunostymulujące.
Olej z kiełków pszenicy również jest bogaty w witaminę D odgrywającą istotną rolę w przyswajaniu przez organizm wapnia i fosforu – minerały, bezpośrednio jest odpowiedzialny za zdrowie zębów, kości, i stawów. Jest niezbędny do normalnej pracy tarczycy, witamina D zwiększa odporność, а ponadto znacznie obniża ryzyko chorób skóry, różnych chorób układu krążenia i raku.
Beta-karoten, obecny w tym oleju, przekształca się w organizmie człowieka w witaminę A, która aktywnie zwiększa odporność. Witamina A ma korzystny wpływ na stan skóry i błon śluzowych, а ponadto w dużej mierze poprawia funkcjonowanie narządów wzroku.
Olej z kiełków pszenicy jest doskonałym źródłem witamin z rodziny Bpotrzebnych do normalnej pracy układu nerwowego i mózgu niezbędnych do normalnej pracy układu nerwowego i mózgu, paznokci aktywnie uczestniczących w hematopoezie, syntezie hormonów płciowych i embriogenezie, regulujących pracę układu krążenia, układu pokarmowego oraz układu mięśniowego.
Cynk, dużą zawartością którego wyróźnia się olej z kiełków pszenicy, bierze udział w hematopoezie, w syntezie insuliny i enzymów trawiennych. Zwłaszcza istotną jest rola cynku w pracy męskiego układu rozrodczego. Cynk odgrywa kluczową rolę w generowaniu przez męsi organizm testosteronu, który określa zachowanie mężczyzn i zapewnia przypływ męskiej energii seksualnej, w dużej mierze poprawia erekcję i normalizuje proces produkcji spermy. Cynk znacznie obniża ryzyko rozwoju łagodnego przerostu gruczołu krokowego.
Zawarty w oleju z kiełków pszenicy selen, zarówno jak cynk, zwiększa popęd seksualny i ma korzystny wpływ na proces spermatogenezy oprócz tego, selen aktywnie uczestniczy w procesie naturalnej syntezy insuliny, zwiększa odporność i chroni ścianek naczyń krwionośnych przed powstawaniem na nich złogów cholesterolu.
Potężny naturalny przeciwutleniacz – skwalen, zawarty w oleju z kiełków pszenicy posiada wyraźnie właściwości immunostymulujące, gojące rany, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Dla człowieka skwalen jest niezbędny jako środek przeciwnowotworowy, przeciwbakteryjny i grzybobójczy. Ponieważ w organizmie człowieka najbardziej typowym źródłem tlenu jest woda, skwalen łatwo reaguje z nią i uwalnia tlen nasycając im organizm i tkanki.