Książka kucharska - najstarszy podręcznik gotowania w Polsce pt. Compendium ferculorum albo zebranie potraw przez Stanisława Czernieckiego kuchmistrza hrabiego Alexandra Michała Lubomirskiego napisane
Najstarsza polska książka kucharska została spisana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego, który piastował funkcję sekretarza i dworzanina księcia Aleksandra Michała Lubomirskiego, wojewody krakowskiego i pana na Wiśniczu. Jest to jednocześnie niezwykłej cenności zbiór, czyli kompendium przepisów stosowanych w bogatej kuchni staropolskiej, jak i tekst, którego samo już czytanie stanowi ucztę dla ducha i przysparza wiele radości. Nadworny kuchmistrz księcia Lubomirskiego był bowiem artystą zarówno jako kreator smaków, jak i wyrafinowany mistrz języka, w którym uwiecznił jego nadzwyczajne bogactwo.
To, co może nas współcześnie szczególnie zainteresować w tym dziele, to niezwykle rozbudowany, jak na obyczaje kulinarne tej epoki, dział potraw postnych, czyli przyrządzanych bez użycia tłuszczów zwierzęcych, mięsa i bez nabiału. Dzieło Czernieckiego, którego fragmenty cytował nawet Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, zachowało swoją atrakcyjność do dziś.
- Wydawnictwo: Kurtiak i Ley Wydawnictwo Artystyczne
- Rodzaj oprawy: w skórę
- Rodzaj papieru: czerpany
- Opracowanie graficzne: Elżbieta Chodkiewicz-Przypkowska
- Język: polski
- Druk: typograficzny
- Nakład: 500 egzemplarzy, z czego 350 numerowanych przez Kurtiak i Ley
- Format: ok. 22 x 15,5cm
Każda z książek oprawiana jest ręcznie, w związku z tym każdy z egzemplarzy może się nieznacznie różnić od tego, który został przedstawiony na zdjęciach.