Witamy w ofercie Antykwariatu Internetowego "In Nomine".
Przed złożeniem oferty zakupu prosimy zapoznać się z warunkami dostawy i płatności oraz warunkami reklamacji, zwrotów i pozostałymi informacjami od sprzedającego znajdującymi się pod opisem oferty.
Przedmiotem oferty jest używana książka:
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska
- Autorzy: Marta Norkowska
- Strony: 508; Format: 14,5 x 20,0 cm
- Waga: 530 g.
- ISBN: 83-03-02963-0
- Wydanie: I (1990); Nakład: 50350 szt.
- Wydawca: Krajowa Agencja Wydawnicza (Kraków)
- Oprawa: miękka
- Nr katalogowy: k10826
Stan książki: średni
Stan okładki: dobry, okładka miejscami nieznacznie pożółkła i nieznacznie zakurzona, posiada ślady niewielkich plam od wilgoci oraz ślady niewielkich przetarć, zabrudzeń i zagięć, grzbiet nieznacznie zakurzony.
Stan kartek: białe, kilka kartek posiada ślady niewielkich zabrudzeń, pozostałe czyste, jedynie od strony zewn. krawędzi kartki są nieznacznie zakurzone i miejscami nieznacznie zabrudzone.
- Początkowa karta okładki oraz 20 pierwszych kartek książki są pozaginane od strony górnych krawędzi i górnych rogów.
- Blok kartek jest rozklejony pomiędzy stronami 108-203.
- Dwie grupy sklejonych kartek ze stronami 109-138 i 139-202 są całkowicie oderwane (rozklejone) od bloku kartek.
- W książce znajduje się kilkadziesiąt oryginalnych ilustracji cz.b.
Książka jest reprintem wydania z roku 1904.
Pełny tytuł: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej, z illustracyami.
"Wydając tę książkę, którą starałam się opracować podług najlepszych wzorów zagranicznych i w której zebrałam wszystkie wiadomości, nabyte w przeciągu kilkunastoletniej pracy zawodowej - miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Niema bowiem nic gorszego w kuchni, jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu, a zawsze sprawia przesyt i niesmak. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych, dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie, sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy się ją podaje w niestosownym garniturze lub sosie, a przedewszystkiem, z nieodpowiednim wykwintem. Pomocą i wzorem podawania potraw, będą rysunki, załączone do wszystkich ważniejszych przepisów.
Kładę jeszcze nacisk, że pierwszym i najważniejszym warunkiem zdrowej kuchni jest: Czystość naczyń kuchennych i świeżość produktów."
[wstęp "Do Czytelniczek"]
Zapraszamy do zakupów z naszej oferty!