GARNEK RZYMSKI 4L
Idealnie sprawdza się do przygotowywania w nim wszelkiego rodzaju produktów spożywczych począwszy od chleba, poprzez dania weterańskie kończąc na idealnie wilgotnej w środku, kruchej pieczeni.
Namoczona przed pieczeniem glina, z której garnek jest wykonany, w trakcie całego procesu oddaje wilgoć a para wodna w naczyniu pozwala na równomierne wypieczenie całości. Dla uzyskania chrupiącej z wierzchu potrawy należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z garnka.
Użycie:
Namoczyć garnek oraz pokrywkę w wodzie przez 30 minut. Podczas przygotowania w nim potraw wymagających dłuższego czasu pieczenia można ten czas przedłużyć do 2 godzin.
Garnek rzymski wstawić do zimnego piekarnika oraz nie schładzać w zimnej wodzie, gdyż gwałtowna zmiana temperatur może skutkować jego uszkodzeniem. Naczynie przeznaczone jest do przygotowania potraw w piekarniku w temperaturze nie przekraczającej 200°C.
Czyszczenie:
Ostygnięty garnek kilkukrotnie namoczyć w ciepłej wodzie i przemyć gąbką lub szczoteczką nie używając do tego żadnych detergentów. Dla przyspieszenia procesu suszenia naczynia po jego oczyszczeniu można je wstawić do zimnego piekarnika i ustawić 150 stopni termoobieg na kilka minut. Wyłączyć piekarnik a garnek pozostawić w środku do całkowitego wyschnięcia.
Wymiary:
- Szerokość całkowita: ok. 23 cm
- Szerokość wewnętrzna: ok. 21,5 cm
- Długość całkowita: ok. 32,5 cm
- Długość wewnętrzna: ok. 26,5 cm
- Wysokość całkowita: ok. 15,5 cm
- Wysokość dolnej warstwy: ok. 8 cm