Oliwa ze świeżych zbiorów data przydatności do spożycia aż do 01.2024
Oliwa z oliwek Extra Virgin (EVOO)
Mylopotamos 0,3% - 1 litr
(tę oliwę można kupić na innej naszej aukcji w zestawie z innymi doskonałymi oliwami)
To wyjątkowa oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości, idealna do wszystkich potrzeb kulinarnych.
Oliwa z oliwek Extra Virgin Mylopotamos 0,3% , to średnio owocowa oliwa z oliwek, zbierana ręcznie w rejonie Mylopotamos. Charakteryzuje się harmonijnym smakiem kardamonu i łagodnych oliwek, jest lekko ziołowo-korzenna, przyjemna i delikatna.
Doskonale nadaje się do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.
Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość. Zabieg odbywa się pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,3%
Mylopotamos Extra Virgin (EVOO) 0,3%
Już w starożytności Homer nazywał oliwę z oliwek "płynnym złotem"
- minimalny termin przydatności do spożycia styczeń 2024
- produkowana na Krecie w okolicach Rethymno
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
Grecja zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Długie okresy nasłonecznienia sięgające nawet 300 dni w roku, ograniczone opady deszczu i wilgoć oraz zasolenie morza składają się na wyjątkowo uzdolniony klimat, który w połączeniu z najlepszą odmianą drzew oliwnych, jaką jest koroneiki, powoduje że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia POP north Mylopotamos ma tam specjalne właściwości. Ten rodzaj oliwy jest uważany za jeden z najlepszych w basenie Morza Śródziemnego.
Eksperci zalecają spożywanie od dwóch do trzech łyżek oliwy Extra Virgin dziennie. Oliwa z oliwek Extra Virgin EVOO bogata w przeciwutleniacze i witaminy, to nie tylko produkt o dużym znaczeniu dla naszej diety, ale dzięki wyrazistemu smakowi wzbogaca smak naszych potraw. Każda kropla, którą skosztujesz, potwierdzi, że masz w domu bogactwo greckiej matki natury, po swojej kulinarnej stronie.
Nasze produkty posiadają certyfikat laboratoryjny, są czyste, najwyższej jakości i zdobyły kilka międzynarodowych nagród dla oliwy z oliwek.
Kupuj tylko czyste, certyfikowane i kontrolowane przez laboratorium oliwy z oliwek Extra Virgin, EVOO to najlepsza jadalna oliwa z oliwek.