Historia musztardy z Kcyni sięga końca lat 50. XX wieku. Produkcja trwała do 1993 roku. Tajemnica wysokiej jakości tej musztardy tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem maszyn niemieckich z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych tzw. cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z nasion gorczycy białej i czarnej.
Pod koniec 2012 roku odrestaurowano linię produkcyjną i wznowiono produkcję musztardy Kcyńskiej. Twórcy - rodzina Grewling
Musztarda Kcyńska bio Pikantna
W smaku jest ostra, lekko piekąca, co zawdzięcza starannie dobranym nasionom oraz przyprawom które leżakują w beczkach dębowych.
Oczy: kolor soczystej papai, gładka, półpłynna konsystencja
Nos: silnie wyczuwalne gorczyczne olejki eteryczne oraz lekkie nuty kwasowe
Język: lekko kwaskowy i rozgrzewający, bardzo ostry, potężny finisz
Składniki : woda, ziarna gorczycy białej*, ocet jabłkowy *, cukier trzcinowy*, sól, przyprawy*.
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu :
wartość energetyczna : 605 kj / 144kcal
tłuszcz : 6,2g
węglowodany : 18 g w tym cukry 8,2 g
białko : 4,4 g
sól : 2,7 g