Musztardy Lehnsgaard to rzemieślnicze produkty ze słonecznej, duńskiej wyspy Bornholm. Produkowane z gorczycy sianej na Bornholmie, mielone we własnym młynie. Niektóre z nich mają dodane niewielkie ilości miejscowego piwa Svaneke. Absolutny hit wakacyjny wywożony z tej pięknej duńskiej wyspy przez turystów. Zaskakujące smaki, naturalne dodatki. To nie są musztardy przemysłowe. Okazuje się, że musztarda może pachnieć, a do tego niekoniecznie octem spirytusowym...
Rodzinna firma Lehnsgaard to ekologiczne przedsiębiorstwo, które stawia na zrównoważony rozwój, chce być wkrótce w 100 % producentem ze źródeł odnawialnych i zero emisyjnym jeśli chodzi o CO2. Wykorzystuje energię słoneczną, a także podgrzewa wodę wykorzystywaną przy produkcji, własnym pelletem produkowanym z odpadów po produkcji oleju rzepakowego. W 2017 roku farmę odwiedziła duńska Królowa Małgorzata (https://www.lehnsgaard.dk/en/contact/about-us)
Musztarda klasyczna, średnio ostra, niezbyt octowa, średnio mielona, o niskiej zawartości soli, bez siarczynów, barwników, idealna do białych kiełbas, sosu winegret, boczku gotowanego, majonezu. Skład na jednym ze zdjęć.