Musztarda Kremska to lekko słodka w smaku musztarda, która swoją aksamitną i kremową konsystencję zawdzięcza bardzo drobno zmielonej gorczycy. Subtelny, wyważony smak to efekt idealnie dobranej mieszanki przypraw.
Produkt bez glutenu. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.
Wyśmienity dodatek do wędlin i żółtego sera; sprawdzi się także jako składnik sosów.
Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Składniki: woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, ekstrakt kurkumy.
Kurczak pieczony w całości w marynacie musztardowo-miodowej
Składniki (1 kurczak)
1 cały kurczak zagrodowy / z hodowli ekologicznej ok. 2 kg
Marynata
8 łyżek MUSZTARDY KREMSKIEJ
4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
kilka ząbków czosnku
kilka plasterków cytryny
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 1 h przed pieczeniem. Doprawić solą i pieprzem z zewnątrz i w środku, natrzeć.
Wymieszać składniki na marynatę i powcierać w całego kurczaka. Do środka włożyć czosnek oraz cytrynę. Związać nogi sznurkiem. Zostawić na 1-2 h.
Piekarnik rozgrzać do 215-220 st. C. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1h 30 / 1h 45 z czego pierwsze pół godziny bez przykrycia.
Wyjąć z piekarnika i zostawić, by kurczak odpoczął na jakieś 15-20 minut. Podawać na dużym półmisku/ desce, posypać natką.