Mustjala to niewielka rodzinna firma, produkująca musztardę od wielu lat na wyspie Saaremaa, leżącej w zachodniej części Estonii. Małżeństwo od samego początku do końca wytwarza rzemieślniczo musztardy i sosy we własnym domu, często używając lokalnych składników. Saaremaa to urokliwa, zalesiona wyspa, którą powinien odwiedzić każdy miłośnik natury (tak jak całą Estonię; mają tam więcej łosi, wilków czy niedźwiedzi niż Polska). Koniecznie odwiedźcie też ich wiejski dom, zlokalizowany na północnym krańcu wyspy, w okolicach słynnego klifu Panga, żeby na miejscu zakupić ich rzemieślniczych wyrobów, wypić kawę, porozmawiać. Sprzedają też towary innych lokalnych producentów, jak syropy, ketchupy, dżemy.
------
Musztarda z miodem to rzecz pospolita, to słoiki w każdym markecie, to w końcu jedna z ulubionych musztard Polek i Polaków (że tak ładnie popłynę frazą politycznego marketingu). Oczywiście zdarzają się wpadki producentów musztard przemysłowych i zamiast prawdziwego miodu dodadzą miód sztuczny (bo po co przepłacać?). Taki produkt nie ma żadnych walorów, poza finansowymi dla producenta. Ani zdrowotnych, ani smakowych, ani nawet zapachowych. Co do kto lubi, można zrobić wtedy sos winegret, można dodać sztuczny aromat czosnku, można dodać najtańszy ocet, a nikt się nawet nie zorientuje, że to winegret bez miodu, czosnku i prawdziwego octu ;-)
Tu rzemieślnicy się chwalą, że miód mają z tej przepięknej wyspy, aż 20 % ekologicznego miodu, to robi wrażenie. Głęboko wyczuwalny miód, ale musztarda nie jest słodka, jest zbalansowana między kwasowością octu jabłkowego, ostrością gorczycy i słodyczą miodu. Do winegretu, do mięś wszelakich - szczególnie drobiu, tostów, koreczków, do sałatki ziemniaczanej, warzyw gotowanych czy z grilla, majonezów, a nawet do hot dogów i burgerów (wtedy musztarda będzie najdroższym składnikiem takiego dania :-) ).
Smaczna, gęsta, naturalna, delikatna, robiona na zimno i zdrowa musztarda, klasa światowa.
Nie stać ich na certyfikaty wegańskie, ani ekologiczne, proszę to mieć na uwadze i zaufać, że robią to w zgodzie z naturą i zasadami. W innych ofertach musztardy z jałowcem, z curry, z piwem, miodem, kruszonym czarnym pieprzem, jagodami, brusznicą, etc.
Skład: ocet jabłkowy, woda, mąka z gorczycy, miód z wyspy Saaremaa 20 %, sól morska, cukier.
Uwaga, mały słoik 100 g
Cena producenta: 3,50 Euro
------------------
Historia musztardy nie zawsze na poważnie :-) :
https://mustardo.pl/historia/w-skrocie/