Midas Touch Golden Ale to piwo posiadające wyjątkowy złocisty kolor i żywy, chmielowy smak, to wyśmienity przykład autentycznego piwa typu Summer Ale – łagodne dla podniebienia i niezwykle przyjemne w smaku.
Każdy styl piwa znajdujący się w zestawach serii Hand Crafted został starannie opracowany i zawiera wyjątkowe i ściśle określone składniki, które w profesjonalny sposób zostały dobrane przez firmę Muntons, tak aby z łatwością można było odtworzyć to kunsztownie przygotowane, wysokiej jakości piwo. Celowo przygotowaliśmy zestaw w taki sposób, żeby maksymalnie uprościć proces warzenia, a piwowar mógł cieszyć się zarówno przygotowywaniem, jak i smakiem tych szczególnie nowoczesnych klasyków wśród piw typu Ale.
Charakterystyka produktu:
Jest to produkt angielskiej firmy Muntons służący do przygotowania 23 litrów piwa.
Zestaw zawiera:
-3,6kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód),
-torebeczkę drożdży piwowarskich,
-instrukcję w języku polskim,
INSTRUKCJA WARZENIA 23 LITRÓW PIWA:
1. Wyczyścić i wysterylizować cały sprzęt warzelniczy. Włożyć puszki do gorącej wody na 5 minut, aby zmiękczyć zawartość, a następnie przelać ją do wysterylizowanego fermentora. 2. Dolać 3,5 litra gotującej się wody. Dolać 16,5 litra zimnej wody, tak aby zwiększyć objętość do 23 litrów, a następnie starannie wymieszać w celu całkowitego rozpuszczenia. 3. Rozsypać drożdże na powierzchnię, zakryć fermentor i pozostawić na 4–6 dni w ciepłym miejscu (w temperaturze 18–20 C, 65–70 F). Fermentacja zakończy się, gdy pęcherzyki powietrza zaczną się unosić (w przypadku używania areometru ciężar właściwy będzie stale mniejszy niż 1,014 ). 4. Przelać piwo do wysterylizowanych butelek albo beczki ciśnieniowej, a następnie dodać jedną łyżkę ekstraktu słodowego Light Spraymalt na 560 ml do każdej butelki albo maksymalnie 85 gramów na beczkę ciśnieniową o pojemności 23 litrów. Alternatywnie można użyć pastylek Muntons Carbonation Drops lub cukru. Pozostawić butelki lub beczkę w ciepłym miejscu na 2 dni, a następnie odstawić na 14 dni w chłodne miejsce i poczekać, aż piwo będzie przejrzyste.