PROFESJONALNY MULTIMIERZ 3w1
Z MENZURKĄ
MULTMIERZ 3-SKALOWY WSKAŹNIK DO NASTAWIANIA NASTAWÓW POD FERMENTACJĘ
Multimierz posiada kolorowe „znaczniki” informujące kiedy rozpocząć fermentację wina, piwa, nastawu, zacieru oraz kiedy fermentacja jest zakończona. Również dzięki tym kolorom możemy określić rodzaj gotowego wina czy jest ono słodkie - półsłodkie - wytrawne. Jest to również uniwersalny i dokładny wskaźnik piwowarski.
Przyrząd do kontroli stężenia cukru w brzeczce początkowej szybkości fermentacji i określenia momentu butelkowania. Pozwala obliczyć potencjalną zawartość alkoholu w gotowym piwie i winie, w zależności od ilości zastosowanego cukru lub cukrów prostych w słodzie.
Skale multimierza oznaczają:
- 0.980-1,120 ciężar właściwy w 20sC (Specific Gravity) przydatny bardzo przy ważeniu piwa i sprawdzeniu zakończenia fermentacji -przed refermentacją - kapslowaniem,
- 0-270g – skala cukru g/l (Sugar scale) - określa zawartość ilości cukru w winie, nastawie, brzeczce piwnej, zacierze,
- 5-17 % - potencjalny alkohol po zastosowaniu danej ilości cukru (Potential alkohol) - precyzyjnie określi stężenie alkoholu w winie, piwie, cukrówce.
Do każdego multmierza dołączona jest tabelka w formie ulotki ułatwiająca przeliczenie poziomu cukru w BLG.
Głównymi elementami miernika są:
- probówka
- pływak z odpowiednio naniesioną skal
Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru próbówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w próbówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka, około 2/3 menzurki.
PARAMETRY TECHNICZNE:
- Długość całkowita: 25 cm +-5%
- Średnica w najgrubszym miejscu: 18 mm +-5%
- Średnica w najcienszym miejscu: 8 mm +-5%
- Długość probówki: 26,8cm +-5%
- Materiał probówki: Tworzywo sztuczne