Muffiny bezglutenowe wiśniowe z nasionami chia
Bezglutenowe Muffiny Yummity to gotowa mieszanka do samodzielnego wypieku, w zaledwie 15 minut. Niezwykle wartościowy i zdrowy deser na bazie mąki z amarantusa, bez dodatku skrobi ani innych oczyszczonych mąk, stanowiący doskonałe źródło błonnika. Wyjątkowo aromatyczny smak, muffiny zawdzięczają użyciu liofilizowanych wiśni, które zachowują niemal w 100% witamy i smak w stosunku do wiśni surowych i dodatkowi wyłącznie naturalnego aromatu wiśniowego.
Słodki, ale zdrowy deser. Doskonałe do kawy lub herbaty. Idealne w przerwie na coś słodkiego. Możesz je również upiec w blaszce jak ciasto.
Bez laktozy.
Składniki: Mąka z amarantusa 54%, cukier kokosowy Bio* 34%, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) – chia 4,8%, wiśnie liofilizowane 3,9%, naturalny aromat, substancja spulchniająca: węglany sodu.
* 35% składników pochodzenia rolniczego zostało wyprodukowanych zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej.
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 1597 kJ / 378 kcal,
- tłuszcz 5,8 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g,
- węglowodany 69 g,
- w tym cukry 31 g,
- białko 9,0 g,
- sól 0,28 g,
- wapń 203,6 mg (25%)**,
- żelazo 4,53 mg (32%)**.
** DRWS – Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
Informacja alergenna: Produkt może zawierać: soję, seler, gorczycę, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny.
Sposób przygotowania:
Przygotuj:
- 2 jaja
- 60 ml oleju
- 60 ml wody
- foremkę na 9 muffinek
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Foremkę nasmaruj olejem. Do miski wbij jajka, dodaj wode, olej i miksuj przez 1 minutę. Wsyp mieszankę i całość miksuj przez kolejna minutę. Ciasto rozlej do 1/2 wysokości foremek i piecz przez około 15 minut.
TIP: Dla wzbogacenia smaku muffin użyj rozpuszczonego oleju kokosowego.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce maksymalnie 6 miesięcy.
Dane producenta: De Care Group Sp z o.o. i wspólnicy Sp. komandytowa, Pieńków 147 A, 05-152 Czosnów