- Data ważności: 05.03.2025
- Waga: 125g
- Rodzaj sera: ser z mleka bawolego
- Konsystencja: ser świeży
- Certyfikat: bez oznaczenia
- Rodzaj mleka: pasteryzowane
- Region: Kampania
Mozzarella di Bufala to mozzarella wykonana z mleka bawolego. Mleko to wyróżnia większa zawartość tłuszczu (ok. 7%), co korzystnie wpływa na jego smak. Stwierdzono, że sery z mleka bawolego są bogatsze w wapń, posiadają większą zawartość białka i niższe stężenie cholesterolu niż mleko krowie. Mozzarella di Bufala jest świeża, miękka, a jej śnieżno biała barwa skórki, soczystość, smak (łagodny, lekko kwaśny) i aromat powodują, że wszystkie dania z jej wykorzystaniem są niepowtarzalne i bogate w smaku. Mozzarellę di Bufalę można stosować do różnego rodzaju makaronów, sałatek, pizzy, jest także idealna na przystawkę (podana np. z pomidorami lub szynką parmeńską).
Skład : mleko bawole, serwatka naturalna, sól, podpuszczka, minimum 52% tłuszczu.