Morwa biała
Morus alba 'Nigra'
Jest to roślina, która posiada właściwości lecznicze. Owoce które wydaje są podobne do jeżyny i pomagają w zapobieganiu cukrzycy. W smaku są soczyste, słodko-kwaśne i mogą smakować choć czasami ich smak wydaje się mdły. Dojrzewają one w sierpniu i przyrządza się smaczne marmolady i dżemy oraz są wykorzystywane do produkcji alkoholi.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: biała
Barwa liści: zielona
Okres kwitnienia: maj
Okres owocowania: sierpień
Stanowisko: słoneczne
Wymagania: najlepiej przepuszczalna, gliniasta gleba o odczynie
Wysokość: ok. 15m
Uprawa morwy
-Cięcie przeprowadza się na przedwiośniu lub pod koniec lata
- Rośliny bardzo dobrze znoszą przesuszenie i nie są podatne na choroby i szkodniki
- Owoce morwy są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe, gdyż zawierają flawonoidy i sole mineralne
- obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie bakteriobójcze
- Owoce morwy możemy przeznaczyć do bezpośredniego spożycia lub przygotowywać z nich susze i przetwory
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.