Morwa biała owoc 100g
Działanie: przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające.
Morwa biała – witaminy i wartości odżywcze
Dziś znamy o wiele więcej właściwości morwy białej, które mogą skutecznie poprawić stan naszego zdrowia, a nawet wyglądu. Znakomita większość użytecznych substancji aktywnych pochodzi z liści morwy białej, dlatego popularne jest raczej picie naparów i herbat morwowych, aniżeli jedzenie owoców.
Te ostatnie nie są jednak bynajmniej pozbawione cech odżywczych. Zawierają bowiem tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy, taniny oraz garbniki. Jedzenie ich pomaga przyśpieszyć pracę jelit, uodpornić się przed chorobami i infekcjami, wspomaga system ochrony wątroby oraz żołądka, pozytywnie wpływa na stan skóry. Morwa zawiera sporo witamin - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina C, a także liczne sole mineralne - fosfor, potas i żelazo. Sok z morwy białej jest nieoceniony w walce z infekcjami dróg oddechowych, i towarzyszącym im kaszlem oraz stanem zapalnym – działa bowiem przeciwzapalnie i obkurcza śluzówkę. Picie go ułatwia zbicie gorączki.