Moringa olejodajna inaczej zwana drzewem chrzanowym pochodzi z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Obecnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Jej nazwa pochodzi od korzenia drzewa, który smakiem przypomina chrzan. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów proszek z jej liści ma wszechstronne zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni. W smaku jest zdecydowanie smaczniejsza niż sproszkowany młody jęczmień, czy chlorella. Posiada przyjemny, lekko słodki smak.
Zastosowanie:
- jako dodatek do napojów, jogurtów i zup,
- jako dodatek do sałatek,
- do rozpuszczenia w wodzie lub soku.
Moringa proszek jest naturalnym źródłem:
- wapnia,
- potasu,
- miedzi,
- magnezu,
- cynku.
Specyfikacja produktu:
Producent: Targroch
Kraj pochodzenia: Indie
Waga netto: 100 gram
Skład: Moringa proszek (Moringa oleifera)
Zalecana dzienna porcja: 4-6 gramów
Sposób użycia: Zaleca stosować się 2x dziennie 2-3 gramów
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia. Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g
W porcji 6 g
%RWS* w 6 g
Wartość energetyczna
1273 kJ/304 kcal
76 kJ/ 18 kcal
0,9%
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
2,5 g
0 g
0,15 g
0 g
0,2%
0 %
Węglowodany
- w tym cukry
38,2g
0 g
2,3 g
0 g
0,9%
0%
Błonnik
20,6 g
1,2g
-
Białko
28g
1,7 g
3,4%
Sól
0 g
0 g
0,00%
Składniki mineralne
W 100g
% RWS w 100g
W 6g
Wapń
2230 mg
279 %
134 mg
Potas
1270 mg
63,5 %
76,2 mg
Miedź
0,5 mg
50%
0,03 mg
Magnez
614 mg
164%
37 mg
Cynk
1,9 mg
19%
0,1 mg
Producent:
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, I. Drożdż Sp. j., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn, tel. 14 663 61 04, serwis konsumenta: serwis@targroch.pl