Moringa Oleifera
Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Zastosowanie
Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów. Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny "drzewo chrzanowe"). Z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry.
DAWKOWANIE: 3-5 g dziennie (1 łyżeczka). Może być dodawana np do jogurtu, koktajlu czy owsianki
Właściwości zdrowotne
Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem. Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.
Moringa jest również źródłem wielu antyoksydantów, między innymi zeatyny, salwesterolu czy chlorofilu.
Składniki; Liść moringa oleifera proszek
Producent; Targroch
Waga; 250g
Kraj pochodzenia; Indie