Morele suszone jasne 500g - GOmigo
Co to jest morela suszona,
Morela jest gatunkiem rośliny wieloletniej pochodzącej z Azji. Ze względu na sprzyjający klimat, uprawiana jest też w wielu krajach Europy. Suszenie owoców w sposób naturalny, powoduje, że zachowują swoje pierwotne właściwości, są prawdziwą bombą witaminową. Morele suszone to owoce moreli, które zostały odwodnione przez specjalny proces suszenia. Suszenie ma na celu wyeliminowanie nadmiaru wilgoci z owoców, co pozwala na wydłużenie ich trwałości i zachowanie większości witamin i minerałów. Suszone morele mają intensywny smak i aromat, są słodkie i lekko kwaskowate. Są również bogate w błonnik, witaminę A, C, E oraz minerały takie jak potas, żelazo i wapń. Suszone owoce moreli są znakomitym źródłem energii. Morele nie były dodatkowo dosładzane podczas procesu suszenia (cukier w nich zawarty, jest naturalnie występującym cukrem w owocach).
Zastosowanie moreli w kuchni:
Morele suszone to pyszna, pożywna przekąska, a ponadto doskonały dodatek do ciast, sałatek, deserów i pieczonych mięs. Morele wyróżniają się wyjątkową słodyczą, miękką strukturą i słodkim miąższem. Wzbogacą skład owsianki, czy innych mieszanek śniadaniowych. W rozdrobnionej formie morele suszone dodawane są do różnego rodzaju deserów, sałatek ciast, a także do nadziewania pierogów czy pasztetów. Można je również używać w sałatkach owocowych, musli, granolach czy jako dodatek do jogurtu. Stanowią niezbędny i kluczowy składnik kompotów (zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia- popularny kompot z suszu). Suszone morele cieszą się szczególnym zainteresowaniem w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie ograniczony. Morele GOmigo wyróżniają się wyjątkową słodyczą.
Składniki:
Morela suszona, substancja konserwująca: dwutlenek siarki.
*skład może delikatnie ulec zmianie-zależnie od producenta i nr partii
Wartości odżywcze dla 100 g moreli:
Wartość energetyczna - 1271 kJ / 301 kcal
Tłuszcz - 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 62 g
w tym cukry - 61 g
Błonnik - 10 g
Białko - 5,4 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
500 g