Suszone morele są doskonałym zamiennikiem słodyczy - pyszne i bardzo zdrowe będą świetną przekąską na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Mogą być również dodawane do ciast, deserów, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych, ale też sałatek i pieczonych mięs.
Oprócz doskonałego smaku, suszone morele charakteryzują się również bogatymi właściwościami zdrowotnymi.
Są źródłem witaminy A, B6, C i E oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas i żelazo. Stanowią również doskonałe źródło błonnika (ok. 10g/100g produktu). Dietetycy zalecają, aby spożywać około 10 suszonych moreli dziennie. Z uwagi na zawartość wapnia, morele są polecane osobom uprawiającym sport i pracującym fizycznie. Wapń pomaga bowiem w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Dodatkowo, w suszonych morelach zawarta jest miedź, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz tiamina, ryboflawina i niacyna, przyczyniające się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Ojczyzną moreli są tereny Azji Środkowej i Chin. To właśnie tam zaczęto szybko dostrzegać i wykorzystywać ich zdrowotne właściwości. Od starożytności stosowane były między innymi jako środek sprzyjający zachowaniu miękkości, gładkości i jędrności skóry. Według podań, to właśnie morelom tybetański lud Hunzów zawdzięcza swoją długowieczność. Latem Azjaci delektują się owocami prosto z drzewa, zimą natomiast podjadają suszone morele maczane w mleku. Namoczone w mleku owoce są również wykorzystane przez Azjatki, jako maseczka na twarz, pozwalająca zachować gładką i miękką skórę.
Walory zdrowotne:
zawierają potas, który wspomaga układ nerwowy
dzięki zawartości miedzi przyczyniają się do utrzymania prawidłowej pigmentacji skóry
dzięki zawartości żelaza przyczyniają się do poprawy odporności
zawierają wapń, który pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi i funkcjonowaniu mięśni
zawierają także witaminy A i E, znane ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy oraz wpływające korzystnie na stan skóry i paznokci
zawierają witaminy z grupy B (w tym rzadko występującą tiaminę), wpływające korzystnie na układ krwionośny
Towar pełnowartościowy. Najlepiej spożyć przed 03.2019r.