Molokhia to prawdziwa skarbnica witamin, zawiera ich ponad 30 (m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, beta-karoten), jest także źródłem magnezu, żelaza, potasu, cynku i wapnia. Posiada także właściwości antyutleniające. Do tego są pełne włókien roślinnych, które zapewniają uczucie sytości i poprawiają funkcjonowanie jelit.
Surowe liście mają nieco gorzki smak dlatego molokhia najczęściej spożywana jest w formie gęstej zupy albo potrawki. Bywa zarówno głównym składnikiem dania jak i dodatkiem do najróżniejszych warzyw i mięs.
Po namoczeniu w ciepłej wodzie liście molokhii znakomicie nadają się do duszenia i podsmażania. Znakomicie komponują się z:
- kurczakiem lub innymi delikatnymi mięsami
- ryżem
- warzywami przyrządzonymi na sposoby orientalny i bliskowschodni
- spośród przypraw: z czosnkiem, kolendrą, pieprzem i solą, trawą cytrynową
Molokhnia w postaci zupy jest najbardziej charakterystycznym daniem Egiptu.