Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy kawy mielonej São Intenso w hermetycznej paczce o wadze 250g (oznakowanej literą B, że zawartość została wyprodukowana przez renomowaną palarnię Pellini).
Najlepiej spożyć przed: 22.11.2024 r
Mielenie uniwersalne, czyli nieco drobniej aniżeli do „czajniczków” na gaz typu moka, żeby, po odpowiednim ubiciu tzw. tamperem (warstwowo), nadawała się także do zaparzania ciśnieniowego w ekspresach kolbowych.
Uwaga: produkt konfekcjonowany w czteropakach, poszczególne kawy 250 g są srebrne bez napisów firmowych.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
Sao Sapore Intenso - to propozycja konsumencka tworzona pod hasłem: „Dzień dobry z filiżanką mocnej kawy!” (czyli stawiania na nogi np. po przebalowanej nocy). Roztacza porywający, pobudzający zapach, daje wywar bardzo konsystentny. Jest to udane połączenie dobrej klasy arabiki i robusty pozwalające uzyskać smaczny napój rodem z rzymskiego baru, pachnący i pobudzający, cieszący oko obfitą cremą. Doskonała do wszelkich kompozycji z mlekiem, świetnie smakuje wzbogacona odrobiną alkoholu w filiżance. Znakomicie wypada słodzona miodami o charakterystycznym gorzkawym posmaku, np. nawłociowym, gryczanym lub kasztanowcowym ( jak zaleca znakomity pisarz Wiesław Myśliwski).
São Caffe powstało ponad 35 lat temu (1971), dzięki wspólnej inicjatywie kilku prażalników z różnych stron Italii, którzy – po konsultacjach – zaproponowali włoskim odbiorcom swoje najlepsze mieszanki pod znakiem konsorcjum. Dziś tworzą je cztery firmy: Trombetta (Rzym – centrum; znak majuskułą A na opakowaniach po dacie przydatności), Pellini (Werona – północ; znak B lub E, gdy coś pochodzi z zakładu w Bussolengo), S.A.I.C.A.F. (Bari – południe; litera D) i Guglielmo (Catanzaro/Calabria – przy Sycylii; oznakowanie C), z których każda jest liderem w swoim regionie.
Obecnie produkty własne i marka São Caffe nie tylko są rozpoznawalne, ale podbijają świat, dzięki wzrastającemu zainteresowaniu prawdziwym włoskim espresso.
Rocznie konsorcjum wypala 20 milionów kilogramów kaw (3 pociągi miesięcznie, 4 wagony dziennie) surowej kawy, a jego obroty sięgają 100 milionów Euro.
Seria 4 produktów uniwersalnie mielonych, nazwanych „Upragnione mieszanki SAO”, to zestaw klasycznych granulatów pod domowe espresso, wytypowane na różne okazje i pory dnia celebrowane od wieków we Włoszech.
Natomiast kawy ziarniste to owoc wyszukanych kontraktacji i odpowiedniego doboru plantacji do potrzeb poszczególnych mieszanek, którymi wyróżniają się kooperujące firmy konsorcjum. Celem jest dobrze pojęty partykularyzm w ramach tradycji włoskiego prażenia pestek oraz umożliwienia ekstrakcji zapewniającej przyjemny smak l'espresso all'italiana.