Mochi kulki ryżowe Truskawka 80 g Tokimeki
Producent: TOKIMEKI
Opis produktu:
Mochi kulki ryżowe Truskawka 80 g Tokimeki
Mochi – tradycyjne japońskie kluski /ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinkao albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści zielonej herbaty yomogi.
W Japonii mochi, zwane też o-mochi („o” jest przedrostkiem grzecznościowym) wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuk, kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulek. Chociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku, a właściwie żegnaniem starego, kiedy sporządza się ogromne ilości tych przysmaków.
Mochi jest także popularną przekąską na Hawajach, w Południowej Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii.
Skład: maltoza, pasta 27% (olej palmowy, cukier, serwatka w proszku, mleko w proszku, maltodekstryna, tłuszcz kakaowy, emulgator E322 (soja), armat), substancja zagęszczająca E1414, E1442, E415, proszek ziemniaczany, emulgator E471, substancja konserwująca E202, truskawka 0,09%, barwnik spożywczy E129.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1602 kJ / 383,2 kcal
Tłuszcze: 10 g *w tym tłuszcze nasycone: 5,6 g
Węglowodany: 72,2 g *w tym cukry: 18,9 g
Białko: 1,1 g
Sól: <0,1 g
Waga: 80 g
Kraj pochodzenia: Tajwan