Mochi Coconut Pandan 210g
Mochi – tradycyjne japońskie kluski /ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinkao albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści zielonej herbaty yomogi.
W Japonii mochi, zwane też o-mochi („o” jest przedrostkiem grzecznościowym) wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuk, kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulek. Chociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku, a właściwie żegnaniem starego, kiedy sporządza się ogromne ilości tych przysmaków.
Mochi jest także popularną przekąską na Hawajach, w Południowej Korei, Tajwanie, Kambodży i Tajlandii.
Idealna przekąska, nalepiej smakuje schłodzona lub zamrożona.
Waga: 210 g
Kraj pochodzenia: Tajwan
Skład: maltoza 25%, ryż kleisty 25%, pasta fasolowa 20% (fasola francuska 66,7%, cukier), cukier, stabilizator: E1442, olej palmowy, pandan 2,95% mleko kokosowe w proszku 2%, E200
Może zawierać: orzeszki ziemne, gluten, sezam, soję i inne orzechy.
Wartość odżywcza w 100g : wartość energetyczna 306kcal, tłuszcz 3,7g, w tym tłuszcze nasycone 0,7g, węglowodany 65g, w tym cukry 51g, białko 2,7g, sól 0,07g