Niezwykłe właściwości zielonego jęczmienia
Jęczmień (Hordeum L.) jest zbożem i należy do rodziny wiechlinowatych. Istnieje około 25 gatunków tej rośliny. Młode źdźbła znacznie różnią się składem od tych, które znamy, gdyż zbiera się je w początkowej fazie wzrostu. Zielona "trawa" zawierają największą ilość składników odżywczych. Aby nie utracić tych wszystkich cennych walorów, suszy się ją metodą liofilizacji, czyli w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Dodatkowym plusem jest to, że młody jęczmień uprawia się w ekologicznych warunkach i w żaden sposób nie jest on modyfikowany genetycznie. Gotowy produkt (zazwyczaj w postaci proszku) nie zawiera też barwników, aromatów ani konserwantów.
Wartości odżywcze
Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), wit. C, E i K, a także magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika. To idealne źródło przeciwutleniaczy i aminokwasów.
Właściwości zdrowotne
Młody jęczmień budzi zachwyt ze względu na wszechstronne działanie prozdrowotne. Jego składniki przynoszą ulgę w trądziku, atopowym zapaleniu skóry, egzemie i owrzodzeniach. Wykazują również silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz łagodzą dolegliwości stawowe oraz żołądkowe. Zielony jęczmień zawiera rozpuszczalny błonnik i dzięki temu jest idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Usprawnia także pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm. Duża ilość chlorofilu w tej roślinie sprzyja odkwaszaniu organizmu.
Badania
Naukowcy wykazali, że spożywanie zielonego jęczmienia korzystnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników. Amerykańscy eksperci z Rural Development Administration (RDA) w swoich badaniach stwierdzili, że 8 proc. mężczyzn spożywających wyciąg z młodego jęczmienia odnotowało spadek wagi. Takiego rezultatu nie osiągnęli panowie, którzy w swej diecie nie uwzględniali tego ekstraktu.
Jak stosować?
Młody jęczmień jest sprzedawany w sproszkowanej postaci. Należy go rozpuścić w wodzie lub w soku. Nie powinno się zalewać go wrzątkiem, gdyż straci wartości odżywcze. Tak sporządzony napój pije się dwa razy dziennie około 30 minut przed posiłkiem.
Skład:
100% POLSKI mielony młody jęczmień
Czas realizaji