Młody jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, które uznawane jest za produkt z kategorii „superfood” (super żywność) ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Młody jęczmień był jednym ze składników diety starożytnych Rzymian, ale w późniejszych czasach jego właściwości zostały zapomniane. Współcześnie odkrywany jest na nowo.
Poprawa snu
Stosując młody jęczmień w swojej diecie możemy znacząco poprawić jakość swojego snu. Zapewnienia on równowagę pH organizmu, dzięki czemu komórki człowieka będą mogły funkcjonować w sposób prawidłowy. W obecnych czasach najczęściej spożywamy żywność uprzednio przetworzoną, charakteryzującą się odczynem kwaśnym. Wpływa to na zaburzenia snu, zmęczenie oraz problemy żołądkowe i zaparcia, dzięki jęczmieniowi możemy to skutecznie ograniczyć.
Usuwanie toksyn
Spożywanie go przyczynia się do usuwania szkodliwych metali ciężkich, które znajdują się w organizmie. Poprzez zawarty w nim beta - karoten oraz chlorofil skutecznie usuwa on zawarte w organizmie nie pożądane substancje. Zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ponad to skutecznie pomaga w walce z trądzikiem.
Odporność
Dzięki zawartym w tym wspaniałym zielonym proszku wielu substancją odżywczym wspomaga on odporność całego organizmy człowieka, który dołączył go do swojej diety. Młody jęczmień wspomaga wytwarzanie komórek odpornościowych w organizmie, głównie białych krwinek, czyli leukocytów. Dzięki temu przyspieszają one proces gojenia się ran, a także wspierają organizm w walce z przeziębieniem.
Odchudzanie
Jest to roślina bardzo nisko kaloryczna, dlatego też zaleca się aby włączyły go do swojej diety osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów oraz lepiej kontrolować wagę swojego ciała. Zawiera on błonnik, który pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości. Roślina ta pozytywnie wpływa na proces odchudzania, gdyż niweluje odczucie głodu. Młody jęczmień wspomaga także pracę jelit, minimalizuje zaparcia oraz wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 317Kcal ( 1344 kj )
Białko 34- 42 g
Węglowodany 29 -35 g
Tłuszcz 3-4 g
Chlorofil 0,5-2 g
Błonnik 3-6 g
Zawartość głównych aminokwasów
alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolíin, seryna, treonina, tyrozyna, walina
Zawartość głównych witamin
beta karoten, kwas foliowy, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K
Zawartość głównych składników mineralnych
bor, potas, fosfor, magnez, chrom, krzem, mangan, miedź, sód, srebrny, wapń, cynk, żelazo