Mleko w proszku to produkt, który często znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Jest sprawdzonym dodatkiem do wielu wypieków i słodkich deserów, którym dodaje smaku i wartości odżywczych oraz ułatwia ich przygotowanie. Przeznaczone jest do bezpośredniego spożycia po rozpuszczeniu, a także jako składnik koktajli, deserów i wypieków.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza w 100g mleka w proszku
- Wartość energetyczna: 1491kJ/351kcal
- Tłuszcz: 1,25g
- w tym kwasy nasycone: 0,80g
- Węglowodany: 51g
- w tym cukry: 51g
- Białko: 34g
- Sól: 1,2g*
Wartość odżywcza w 100ml mleka płynnego
- Wartość energetyczna: 135kJ/32kcal
- Tłuszcz: 0,1g
- w tym kwasy nasycone: 0,065g
- Węglowodany: 4,7g
- w tym cukry: 4,7g
- Białko: 3,0g
- Sól: 0,10g*
*Zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu.