Mleko początkowe HiPP 1 Combiotik jest odpowiednie dla niemowląt od urodzenia: jako wyłączny pokarm, w przypadku gdy nie są karmione piersią lub jako uzupełnienie karmienia piersią. Może być stosowane po zakończeniu karmienia piersią i w zamian za każde inne mleko początkowe.
Troska i doświadczenie – dla Najważniejszych na świecie
Od 50 lat w trosce o najmłodszych wytwarzamy mleko modyfikowane najwyższej jakości. Receptura mleka HiPP powstała w oparciu o wyniki badań naukowych, tak aby Twoje dziecko otrzymało wszystko, co niezbędne dla zdrowego rozwoju – w ekologicznej jakości HiPP BIO.
HiPP Combiotik to mleko najnowszej generacji – przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych surowców BIO, z wyjątkową kompozycją składników inspirowaną naturą.
Zawiera:
Praebiotik - Wartościowy błonnik pokarmowy (GOS*) - na wzór natury.
*GOS - galaktooligosacharydy z laktozy
Probiotik - Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego - pierwotnie pochodzące z kobiecego mleka. Mleko mamy zawiera naturalne kultury bakterii- ich rodzaj jest indywidualną cechą każdej kobiety.
LC PUFA: ARA i DHA (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i 3) - zawarte również w mleku matki. Są szczególnie ważne w początkowych miesiącach życia, ponieważ wówczas organizm niemowlęcia nie potrafi jeszcze wytwarzać ich sam w wystarczającej ilości.
HiPP 1 Combiotik zawiera wyłącznie laktozę. Mleko może być podawane w takiej ilości i tak często, jak domaga się tego dziecko, podobnie jak w przypadku karmienia piersią.
Najwyższa jakość
Opakowanie przyjazne środowisku
- Niższa emisja dwutlenku węgla*
- Poszczególne elementy opakowania nadają się oddzielnie do recyklingu
- Farby drukarskie na bazie olejów roślinnych – bez olejów mineralnych!
- Pudełko wykonane z papieru ze zrównoważonych źródeł
*w porównaniu z metalową puszką
Składniki:
odtłuszczone MLEKO*, serwatka* z MLEKA częściowo odmineralizowana w proszku, oleje roślinne* (palmowy****, rzepakowy*, słonecznikowy*), LAKTOZA*, galaktooligosacharydy z LAKTOZY, białko serwatkowe z MLEKA, cytrynian potasu, chlorek wapnia, mieszanina olejów z LC PUFA** (olej RYBI, olej roślinny z M. alpina), L-fenyloalanina, cytrynian sodu, węglan wapnia, siarczan magnezu, ortofosforan wapnia, witamina C, L-tryptofan, siarczan żelazawy, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum***), siarczan cynku, stabilizator - kwas mlekowy, witamina A, inozytol, kwas pantotenowy, niacyna, siarczan miedzi, witamina B1, witamina B6, jodan potasu, witamina E, siarczan manganu, kwas foliowy, witamina K, selenian sodu, witamina D, witamina B2, biotyna, witamina B12, *z rolnictwa ekologicznego, **LC PUFA = długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ***Lactobacillus fermentum CECT5716, ****olej palmowy ze zrównoważonych upraw ekologicznych, certyfikowanych przez niezależne jednostki kontrolne
Przed pierwszym użyciem:
- Oderwij pasek zaznaczony perforacją i ściśnij boczne ścianki kartonu.
- Otwórz pudełko i postępuj wg dalszych wskazówek podanych na opakowaniu.
Sposób przygotowania
Podczas przygotowania mleka dla niemowląt należy postępować według instrukcji podanej na opakowaniu. Niewłaściwe przygotowanie lub przechowywanie gotowego posiłku przez dłuższy czas mogą doprowadzić np. do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, a tym samym zaszkodzić zdrowiu Twojego dziecka. Dlatego każdy posiłek powinien być świeży, przygotowany tuż przed podaniem dziecku. Nie podawaj ponownie reszty mleka pozostałej w butelce. Pamiętaj o dokładnym umyciu butelki, smoczka i nakrętki. Nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej (niebezpieczeństwo poparzenia!). Po każdym użyciu dokładnie zamknij torebkę i przechowuj ją w suchym miejscu, w pokojowej temperaturze. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 3 tygodni po otwarciu.
- Przegotuj świeżą wodę pitną i ostudź ją do temperatury ok. 40°-50°C*.
- Do butelki wlej 2/3 potrzebnej ilości przegotowanej i schłodzonej wody.
- Luźno napełnij miarkę proszkiem, a jego nadmiar usuń w miejscu wskazanym na opakowaniu. Zalecaną liczbę miarek proszku wsyp do butelki.
- Zakręć butelkę i silnie wstrząśnij.
- Dolej pozostałą ilość wody i ponownie kilka razy silnie potrząśnij butelką.
- Tuż przed podaniem ostudź mleko do ok. 37°C. Sprawdź temperaturę. Po użyciu starannie zamknij opakowanie.
*W celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem. Objętość porcji i dozowanie Poniższa tabela pomoże Ci prawidłowo przygotować porcję mleka dla Twojego dziecka. Zaproponowane objętości porcji należy traktować orientacyjnie, gdyż każde dziecko ma inne potrzeby żywieniowe. Przygotowując mleko, należy zachować podane proporcje proszku i wody, dlatego do odmierzenia odpowiedniej ilości proszku używaj wyłącznie załączonej miarki. Wiek 1. tydzień*/ Liczba porcji na dobę 6-7 / Objętość porcji 70 ml / Przegotowana woda 60 ml / Liczba miarek 2 Wiek 2.-4. tydzień / Liczba porcji na dobę 6-7 / Objętość porcji 100 ml / Przegotowana woda 90 ml / Liczba miarek 3 Wiek 2. miesiąc / Liczba porcji na dobę 6 / Objętość porcji 135 ml / Przegotowana woda 120 ml / Liczba miarek 4 Wiek 3. miesiąc / Liczba porcji na dobę 5 / Objętość porcji 170 ml / Przegotowana woda 150 ml / Liczba miarek 5 Wiek 4. miesiąc i po 4. miesiącu** / Liczba porcji na dobę 5 / Objętość porcji 200 ml / Przegotowana woda 180 ml / Liczba miarek 6 *O ile lekarz nie zaleci inaczej **Od 5. miesiąca życia (po ukończonym 4. miesiącu) możesz rozpocząć wprowadzanie do diety niemowlęcia posiłków uzupełniających. Dziecko potrzebuje ok. 5 posiłków dziennie, przy czym liczba karmień butelką powinna się stopniowo zmniejszać na rzecz nowych posiłków.
Ważne informacje dotyczące żywienia Twojego dziecka Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt.
Jeżeli planujesz podać dziecku mleko początkowe, skonsultuj się z lekarzem pediatrą.
Ważne informacje dotyczące ochrony ząbków Twojego dziecka
Tak jak mleko kobiece, również wszystkie rodzaje mleka początkowego zawierają węglowodany, które stanowią ważny element w żywieniu Twojego dziecka. Jednak częsty i długotrwały kontakt zębów z płynami zawierającymi węglowodany może prowadzić do powstania próchnicy, a w konsekwencji do szkodliwych następstw dla zdrowia. Dlatego nie dopuszczaj do długotrwałego ssania butelki z mlekiem i jak najwcześniej naucz swoje dziecko pić z kubeczka.
Wartości odżywcze:
w 100 ml mleka gotowego do spożycia**: wartość energetyczna: 277 kJ/66 kcal, energia, tłuszcz, w tym:: 3,5 g, - kwasy tłuszczowe nasycone : 1,2 g, - kwasy tłuszczowe jednonienasycone : 1,6 g, - kwasy tłuszczowe wielonienasycone : 0,7 g, węglowodany, w tym:: 7,3 g, - cukry***: 7,2 g, błonnik pokarmowy: 0,3 g, białko : 1,25 g, sól****: 0,05 g, składniki mineralne, sód : 20 mg, potas : 70 mg, chlorki: 45 mg, wapń : 50 mg, fosfor : 27 mg, magnez : 5,0 mg, żelazo : 0,5 mg, cynk : 0,5 mg, miedź: 45 µg, jod : 15 µg, selen : 1,3 µg, mangan: 7,5 µg, fluor: <5 µg, witaminy, witamina A : 70 µg ER, witamina D : 1,2 µg, witamina E : 0,9 mg ɑ-ET, witamina K : 5,0 µg, witamina C : 10 mg, tiamina (witamina B1): 0,06 mg, ryboflawina (witamina B2): 0,10 mg, niacyna: 0,40 mg, witamina B6: 0,04 mg, kwas foliowy : 10 µg, witamina B12: 0,15 µg, kwas pantotenowy : 0,50 mg, biotyna : 1,5 µg, cholina: 11 mg, inozytol: 3,9 mg, pozostałe składniki odżywcze, LC PUFA: 20 mg, - kwas dokozaheksaenowy (DHA): 7,0 mg, - kwas arachidonowy (ARA): 12,0 mg, galaktooligosacharydy (GOS): 0,3 g, **100 ml mleka gotowego do spożycia = 13 g HiPP 1 Combiotik + 90 ml wody. 1 płaska miarka = ok. 4,3 g HiPP 1 Combiotik, ***z laktozy, naturalnego cukru mlecznego (7,1 g/100 ml), ****zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu, Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z naturalnych surowców.