Mleko kokosowe w proszku powstaje ze świeżych kokosów. Zawiera duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mających pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Charakteryzuje się białą barwą i gęstą, kremową konsystencją, ma jasny kolor i orzechowy smak. Posiada charakterystyczny dla kokosa zapach i smak. Czasami jest mylone z wodą kokosową. W krajach azjatyckich stanowi popularny składnik w kuchni. Największą popularnością cieszy się m.in. w Tajlandii i w Indiach. W Europie dopiero zdobywa popularność.
Mleko kokosowe zawiera dużą ilość składników mineralnych. W porcji 100 g zawiera się 46% dzienne zapotrzebowanie na mangan i 13% na fosfor. Mleko zawiera także magnez, żelazo, selen, witaminę C, niacynę, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Produkty z kokosem mają zastosowanie w wypiekach produktów które nie zawierają glutenu. Mleko kokosowe jest alternatywa dla produktów mlecznych, zwłaszcza dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.
Mleko jest dodatkiem do wypieków, zup, curry, sosów, koktajli mlecznych, słodyczy, płatków śniadaniowych.
Skład: Mleko kokosowe (97%), tapiokowa maltodextryna (2%), guma akacjowa (błonnik z akacji) (1%).