Mleko kokosowe BIO
Skład: ekstrakt kokosowy 85%, woda
Wartości odżywcze na 100g:
- energia: 764kJ / 185kcal
- tłuszcz: 19g (w tym kwasy nasycone: 17g)
- węglowodany: 2g (w tym cukry: 2g)
- białko: 1,6g
- sól: 0,05g
Bez konserwantów i sztucznych barwników!
Producent: Real Thai
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Data przydatności: minimum 6 miesięcy
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Data przydatności: 02/02/2024
Najwyższej jakości, ekologiczne mleczko kokosowe od Real Thai! Pozyskane z naturalnych azjatyckich plantacji kokosów. Wyśmienity smak i wartości odżywcze.
To doskonałe mleko kokosowe zostało wytworzone z najlepszych i najzdrowszych tajskich kokosów!
Plantacje organiczne wolne są od jakichkolwiek procesów chemicznych rodząc tym samym zdrowe kokosy. Owoce palmy dojrzewają w spokoju w gorącym azjatyckim słońcu, dzięki czemu są odżywczym produktem wykorzystywanym do dalszej obróbki. Wysokie wartości odżywcze (zawiera zdrowy tłuszcz, witaminy, minerały oraz aminokwasy) wpływają korzystnie na zdrowie, a bogaty smak i uniwersalność wykorzystania sprawiają, że mleko kokosowe jest produktem kompletnym.
Najczęściej zadawane pytania:
Moje mleczko zmieniło konsystencję. Czy wciąż jest zdatne do spożycia?
Mleko kokosowe podczas transportu, czy też przechowywane w chłodnym miejscu może ulegać rozwarstwieniu oraz gęstnieniu. Dzieje się tak, ponieważ mleko kokosowe jest produktem obfitym w tłuszcze - proces tężenia zachodzi w sposób naturalny i nie wpływa na jego jakość. O zepsuciu mleka świadczy przykry, kwaśny zapach i zmieniony kolor.
Co robić, jeśli mleko stwardnieje?
W przypadku, gdy mleko kokosowe zmieni swoją konsystencję należy przełożyć zawartość opakowania do garnka lub rondelka, a następnie podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upłynięciu 5-10 minut mleko powinno powrócić do swojego pierwotnego stanu. Możemy też przerwać podgrzewanie wcześniej, aby uzyskać inną, pożądaną konsystencję.
Zastosowanie:
Mleczko kokosowe jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego i stanowi składnik wielu dań tejże kuchni. Przygotowuje się z niego znakomite zupy, dodaje do dań z drobiu, jagnięciny, makaronu i ryżu. Możemy zaprawić nim słodkie sosy. Dodatkowo świetnie sprawdza się w ciastach, deserach oraz jako dodatek do napoi alkoholowych lub kawy.
- zupy azjatyckie np. Tom Ka, Laksa
- przygotowanie zup śniadaniowych np. z płatkami, musli
- przygotowanie napojów, drinków, koktajli, shakeów owocowych, shakeów sportowych
- do gotowania ryżu na słodko
- curry indyjskie, tajskie, indonezyjskie
- dodatek do kaw i herbat
- do ciast i deserów
- można rozcieńczyć z wodą i pić schłodzone
- zastępuje mleko zwierzęce