Mleko kokosowe
Skład: Ekstrakt z kokosa 85%, woda
Wartości odżywcze na 100g:
- Energia: 689kJ / 167kcal
- Tłuszcz: 17g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16g)
- Węglowodany: 2g (w tym cukry 1,6g)
- Białko: 0,9g
- Sól: 0,02g
Bez konserwantów i sztucznych barwników!
Producent: Asiya
Kraj pochodzenia: Wietnam
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Data przydatności: 22/2/2024
Mleczko kokosowe to bardzo popularny składnik kuchni Azji, szczególnie Tajlandii i Indii. Nie jest to woda znajdująca się w kokosie, jak mówią niektóre mity, a jego miąższ. Mleczko nie jest też słodkie.
Nadaje potrawom aksamitności i pięknego kokosowego aromatu. Samo z siebie łagodne, doskonale komponuje się z ostrymi i słodkimi składnikami. Jest to też popularny element drinków i koktajli, „śmietanka” do orientalnych zup i dań curry, baza deserów. Mleczko wykorzystuje się też często w kuchni wege. Najbardziej rozpoznawalne dania z mleczkiem kokosowym to zupa Tom Kha, krewetki w sosie curry, tapioka z mango.
Mleczko kokosowe Asiya wyróżnia czysta etykieta: zawiera aż 85% ekstraktu z miąższu kokosa i wodę.
Najczęściej zadawane pytania:
Moje mleczko zmieniło konsystencję. Czy wciąż jest zdatne do spożycia?
Mleko kokosowe podczas transportu, czy też przechowywane w chłodnym miejscu może ulegać rozwarstwieniu oraz gęstnieniu. Dzieje się tak, ponieważ mleko kokosowe jest produktem obfitym w tłuszcze - proces tężenia zachodzi w sposób naturalny i nie wpływa na jego jakość. O zepsuciu mleka świadczy przykry, kwaśny zapach i zmieniony kolor.
Co robić, jeśli mleko stwardnieje?
W przypadku, gdy mleko kokosowe zmieni swoją konsystencję należy przełożyć zawartość opakowania do garnka lub rondelka, a następnie podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upłynięciu 5-10 minut mleko powinno powrócić do swojego pierwotnego stanu. Możemy też przerwać podgrzewanie wcześniej, aby uzyskać inną, pożądaną konsystencję.
Zastosowanie:
Mleczko kokosowe jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego i stanowi składnik wielu dań tejże kuchni. Przygotowuje się z niego znakomite zupy, dodaje do dań z drobiu, jagnięciny, makaronu i ryżu. Możemy zaprawić nim słodkie sosy. Dodatkowo świetnie sprawdza się w ciastach, deserach oraz jako dodatek do napoi alkoholowych lub kawy.
- zupy azjatyckie np. Tom Ka, Laksa
- przygotowanie zup śniadaniowych np. z płatkami, musli
- przygotowanie napojów, drinków, koktajli, shakeów owocowych, shakeów sportowych
- do gotowania ryżu na słodko
- curry indyjskie, tajskie, indonezyjskie
- dodatek do kaw i herbat
- do ciast i deserów
- można rozcieńczyć z wodą i pić schłodzone
- zastępuje mleko zwierzęce