Mleko następne HiPP 2 Combiotik
dopasowane do szczególnych potrzeb żywieniowych niemowląt po 6. miesiącu życia, które z różnych powodów nie mogą być karmione piersią. Mleko HiPP 2 Combiotik jest odpowiednie po zakończeniu karmienia piersią lub każdym mlekiem początkowym.
Troska i doświadczenie - dla Najważniejszych na świecie
Od 50 lat w trosce o najmłodszych wytwarzamy mleko modyfikowane najwyższej jakości. Receptura mleka HiPP powstała w oparciu o wyniki badań naukowych tak, aby Twoje dziecko otrzymało wszystko, co niezbędne dla zdrowego rozwoju - w ekologicznej jakości HiPP BIO.
Zawiera:
– Praebiotik
– Probiotik – Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego – pierwotnie pochodzące z kobiecego mleka. Mleko mamy zawiera naturalne kultury bakterii- ich rodzaj jest indywidualną cechą każdej kobiety.
– omega-3 (ALA) – dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych
– witaminy A, C i D – wpierają układ odpornościowy
– niezbędne żelazo – żelazo jest ważne dla rozwoju intelektualnego
* Kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy Omega-3 jest ważny dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych.
Mleko HiPP 2 Combiotik, zgodnie z przepisami prawa regulującymi skład mleka dla niemowląt, zawiera witaminy A, C i D, żelazo oraz kwas alfa-linolenowy (ALA).
Gdy przejdziesz na mleko HiPP 2 Combiotik z innego mleka początkowego lub następnego, stolce Twojego dziecka mogą stać się luźniejsze (podobnie do stolców niemowląt karmionych piersią) – wynika to z zawartości galaktooligosacharydów (GOS).
Najwyższa jakość
HiPP Combiotik to mleko najnowszej generacji - przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych surowców BIO, z wyjątkową kompozycją składników inspirowaną naturą.
Opakowanie przyjazne środowisku
- Niższa emisja dwutlenku węgla*
- Poszczególne elementy opakowania nadają się oddzielnie do recyklingu
- Farby drukarskie na bazie olejów roślinnych - bez olejów mineralnych!
- Pudełko wykonane z papieru ze zrównoważonych źródeł**
*w porównaniu z poprzednim opakowaniem
Składniki:
odtłuszczone MLEKO*, LAKTOZA*, oleje roślinne* (palmowy***, rzepakowy*, słonecznikowy*), serwatka* z MLEKA częściowo odmineralizowana w proszku, galaktooligosacharydy z LAKTOZY, węglan wapnia, witamina C, chlorek potasu, L-tryptofan, chlorek wapnia, siarczan żelazawy, stabilizator - kwas mlekowy, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum**), witamina E, witamina A, niacyna, tlenek cynku, kwas pantotenowy, siarczan miedzi, witamina K, witamina B1, witamina B6, siarczan manganu, kwas foliowy, biotyna, jodan potasu, witamina B2, selenian sodu, witamina D, witamina B12, * z rolnictwa ekologicznego, **Lactobacillus fermentum CECT5716, ***olej palmowy ze zrównoważonych upraw ekologicznych, certyfikowanych przez niezależne jednostki kontrolne.
Przed pierwszym użyciem:
- Oderwij pasek zaznaczony perforacją i ściśnij boczne ścianki kartonu.
- Otwórz pudełko i postępuj wg dalszych wskazówek podanych na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Podczas przygotowania mleka dla niemowląt należy postępować według instrukcji podanej na opakowaniu. Niewłaściwe przygotowanie lub przechowywanie gotowego posiłku przez dłuższy czas mogą doprowadzić np. do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, a tym samym zaszkodzić zdrowiu Twojego dziecka. Dlatego każdy posiłek powinien być świeży, przygotowany tuż przed podaniem dziecku. Nie podawaj ponownie reszty mleka pozostałej w butelce. Pamiętaj o dokładnym umyciu butelki, smoczka i nakrętki. Nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej (niebezpieczeństwo poparzenia!). Po każdym użyciu dokładnie zamknij torebkę i przechowuj ją w suchym miejscu, w pokojowej temperaturze. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 3 tygodni po otwarciu.
- Przegotuj świeżą wodę pitną i ostudź ją do temperatury ok. 40°-50°C*.
- Do butelki wlej 2/3 potrzebnej ilości przegotowanej i schłodzonej wody.
- Luźno napełnij miarkę proszkiem, a jego nadmiar usuń w miejscu pokazanym na opakowaniu. Zalecaną liczbę miarek proszku wsyp do butelki.
- Zakręć butelkę i silnie wstrząśnij.
- Dolej pozostałą ilość wody i ponownie kilka razy silnie potrząśnij butelką.
- Tuż przed podaniem ostudź mleko do ok. 37°C. Sprawdź temperaturę. Po użyciu starannie zamknij opakowanie.
*W celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem.
Objętość porcji i dozowanie:
Zaproponowane objętości porcji należy traktować orientacyjnie, gdyż każde dziecko ma inne potrzeby żywieniowe. Przygotowując mleko, należy zachować podane proporcje proszku i wody, dlatego do odmierzenia odpowiedniej ilości proszku używaj wyłącznie załączonej miarki. Objętość porcji 170 ml / Przegotowana woda ml 150 / Liczba miarek 5 Objętość porcji 200 ml / Przegotowana woda ml 180 / Liczba miarek 6 Objętość porcji 235 ml / Przegotowana woda ml 210 / Liczba miarek 7 Dziecko potrzebuje ok. 5 posiłków dziennie, przy czym liczba karmień butelką powinna się stopniowo zmniejszać na rzecz nowych posiłków.
Ważne wskazówki dotyczące żywienia Twojego dziecka
Wyłączne karmienie piersią w początkowych sześciu miesiącach życia jest najlepszym sposobem żywienia Twojego dziecka. Mleko HiPP 2 Combiotik, tak jak żadne inne mleko następnie, nie powinno być podawane w celu zastąpienia mleka matki w tym okresie życia. Ze względu na indywidualne tempo wzrostu i szczególne potrzeby żywieniowe Twojego dziecka może być wskazane podanie mleka następnego jako składnika diety mieszanej jeszcze przed ukończeniem szóstego miesiąca życia. Jednak wszelkie zmiany w sposobie żywienia niemowlęcia konsultuj z lekarzem pediatrą. Zadbaj o zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia swojego dziecka.
Ważne wskazówki dotyczące ochrony ząbków Twojego dziecka
Tak jak mleko kobiece, również wszystkie rodzaje mleka początkowego i następnego zawierają węglowodany, które stanowią ważny element w żywieniu Twojego dziecka. Jednak częsty i długotrwały kontakt zębów z płynami zawierającymi węglowodany może prowadzić do powstania próchnicy, a w konsekwencji do szkodliwych następstw dla zdrowia. Dlatego nie dopuszczaj do długotrwałego ssania butelki z mlekiem i jak najwcześniej naucz swoje dziecko pić z kubeczka.
Wartości odżywcze:
w 100 ml mleka gotowego do spożycia*: energia: 292 kJ, energia: 70 kcal, tłuszcz: 3,5 g, w tym:, - kwasy tłuszczowe nasycone : 1,1 g, - kwasy tłuszczowe jednonienasycone : 1,6 g, - kwasy tłuszczowe wielonienasycone : 0,7 g, węglowodany: 7,9 g, w tym:, - cukry***: 7,8 g, błonnik pokarmowy: 0,4 g, białko : 1,5 g, sól****: 0,05 g, składniki mineralne, sód : 23 mg, potas : 80 mg, chlorki: 45 mg, wapń : 73 mg, fosfor : 43 mg, magnez : 6,0 mg, żelazo : 1,0 mg, cynk : 0,5 mg, miedź: 45 µg, jod : 15 µg, selen : 1,5 µg, mangan: 7,0 µg, fluor: <10 µg, witaminy, witamina A : 70 µg ER, witamina D : 1,2 µg, witamina E : 1,0 mg ɑ-ET, witamina K : 5,0 µg, witamina C : 10 mg, tiamina (witamina B1): 0,06 mg, ryboflawina (witamina B2): 0,14 mg, niacyna: 0,60 mg, witamina B6: 0,04 mg, kwas foliowy : 10 µg, witamina B12: 0,15 µg, kwas pantotenowy : 0,50 mg, biotyna : 1,5 µg, pozostałe składniki odżywcze, kwas linolowy (Omega-6): 700 mg, kwas alfa-linolenowy (Omega-3): 70 mg, galaktooligosacharydy (GOS): 0,4 g, *100 ml mleka gotowego do spożycia = 14,1 g HiPP 2 Combiotik + 90 ml wody, 1 płaska miarka = ok. 4,7 g HiPP 2 Combiotik., **zgodnie z RWS, ***z laktozy, naturalnego cukru mlecznego (7,6 g/100 ml), ****zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu, Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z surowców naturalnych. % zalecanego dziennego spożycia**: energia, energia, tłuszcz, w tym:, - kwasy tłuszczowe nasycone , - kwasy tłuszczowe jednonienasycone , - kwasy tłuszczowe wielonienasycone , węglowodany, w tym:, - cukry***, błonnik pokarmowy, białko , sól****, składniki mineralne, sód , potas , chlorki, wapń : 13%, fosfor , magnez , żelazo : 13%, cynk : 10%, miedź, jod : 19%, selen , mangan, fluor, witaminy, witamina A : 18%, witamina D : 17%, witamina E : 20%, witamina K : 42%, witamina C : 22%, tiamina (witamina B1): 12%, ryboflawina (witamina B2): 20%, niacyna, witamina B6, kwas foliowy , witamina B12: 19%, kwas pantotenowy : 17%, biotyna : 15%, pozostałe składniki odżywcze, kwas linolowy (Omega-6), kwas alfa-linolenowy (Omega-3), galaktooligosacharydy (GOS), *100 ml mleka gotowego do spożycia = 14,1 g HiPP 2 Combiotik + 90 ml wody, 1 płaska miarka = ok. 4,7 g HiPP 2 Combiotik., **zgodnie z RWS, ***z laktozy, naturalnego cukru mlecznego (7,6 g/100 ml), ****zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu, Powyższe wartości mogą podlegać niewielkim wahaniom, typowym dla produktów wytworzonych z surowców naturalnych.