Mleczko pszczele w różnej postaci zalecane jest w okresie rekonwalescencji po ciężkich i wyniszczających chorobach oraz zabiegach chirurgicznych. Mleczko pszczele polecane jest w stanach wyczerpania fizycznego i nerwowego, w obniżeniu sprawności intelektualnej. Zaleca się stosowanie mleczka jako środka pomocniczego w leczeniu niedokrwistości serca, miażdżycy naczyń krwionośnych, nadciśnienia. Przydatne jest także w leczeniu schorzeń układu pokarmowego jak: choroba wrzodowa, przewlekłe zaparcia, stany zapalne jelita grubego. Mleczko ze względu na swoje właściwości znalazło zastosowanie w geriatrii. Podwyższa ono sprawność słuchu i wzroku, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych. Dawkowanie: Mleczko w miodzie spożywa się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce, rano i w południe na 30 min przed posiłkiem. Wyższe dawki w przypadku poważnych zachorowań powinny być stosowane pod kontrolą lekarza. Przeciwwskazania Przeciwwskazaniem do leczenia mleczkiem pszczelim jest alergia na ten produkt (bóle brzucha, nudnośc, wymioty), niewydolność nadnerczy, ostre choroby zakaźne, alergiczne i nowotworowe.
Skład:
miód wielokwiatowy, 1% mleczko pszczele