Mleko skondensowane coraz częściej gości w naszej kuchni. Przedstawiamy wersję z ekstraktu z orzecha kokosowego z dodatkiem cukru kokosowego.
Stanowi ono niezastąpiony dodatek w daniach kuchni orientalnej, zwłaszcza tajskiej. Jest bazą w tajskiej zupie, sosie curry, ale można je też dodawać do innych potraw i deserów, a nawet kawy. Stosujemy je jak tradycyjne mleko skondensowane.
Odpowiednie dla wegan
Uwaga:
gromadzenie się gęstego kremu w górnej części puszki jest naturalnym procesem. W celu uzyskania jednolitego mleka dokładnie wstrząsnąć.
Składniki:
- ekstrakt z orzecha kokosowego 58%
- woda
- cukier kokosowy
- sól morska
- stabilizator: guma guar
W 100 ml produktu:
- energia: 365 kJ / 88 kcal
- tłuszcz: 7,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,7 g
- węglowodany: 5,1 g w tym cukry: 3,1 g
- białko: 0,7 g
- sól: 0,26 g
Mleczko skondensowane kokosowe to nie tylko słodkości:
- wypieki takie jak babeczki czy ciasteczka
- serniki na zimno
- desery z tapioką
To również:
- dodatek do napojów na zimno
- kawy czarnej
- kawy po wietnamsku
Ale również baza do zup:
- tom yum z krewetkami
- zupy serowej meksykańskiej
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kliku dni.
Producent: Chef's Choice Foods Manufacturer Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 06/05/2026