Real Thai mleczko kokosowe jest produkowane ze świeżych i najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku. Jest bardzo popularnym, pożywnym napojem w krajach klimatu tropikalnego. Stanowi składnik wielu dań kuchni orientalnej.
Z mleka kokosowego przygotowuje się znakomite zupy, dodaje do dań z drobiu, jagnięciny, makaronu i ryżu. Możemy zaprawić nim słodkie sosy. Dodatkowo świetnie sprawdza się w ciastach, deserach oraz jako dodatek do napoi alkoholowych lub kawy. Ma słodkawo-śmietankowy smak oraz klarowny i biały kolor. Mleczko kokosowe zawiera w swoim składzie tłuszcze, około 5% cukru, związki mineralne, witaminę C oraz aminokwasy. Nie zawiera cholesterolu.
Bez konserwantów i sztucznych barwników!
Składniki:
- Ekstrakt kokosowy 85%
- Woda
- Emulgator: 435
W 100 ml produktu:
- energia: 764 kJ / 185 kcal
- tłuszcz: 19 g w tym kwasy nasycone: 17 g
- węglowodany: 2 g w tym cukry: 2 g
- białko: 1,6 g
- sól: 0,05 g
Najczęściej zadawane pytania:
Moje mleczko zmieniło konsystencję. Co to oznacza? Czy wciąż jest zdatne do spożycia?
Czy przytrafiło się Wam otrzymać mleko o konsystencji bardzo gęstego kremu lub fakturze przypominającej miękkie masło? A może zawartość opakowania rozdzieliła się na niezbyt apetycznie wyglądające warstwy?Jeśli tak, nie ma powodów do obaw! Ta, być może nieco zaskakująca metamorfoza faktury nie jest dla mleka kokosowego niczym niezwykłym. Po ciężkiej podróży, leżakowaniu w chłodnej szafce czy przedłużającym się pobycie w lodówce, mleko może ulec rozwarstwianiu oraz gęstnieniu. Dzieje się tak, ponieważ mleko kokosowe jest produktem obfitym w tłuszcze - proces tężenia zachodzi w sposób naturalny i nie wpływa na jego jakość. Przeciętny okres przydatności dla poprawnie przechowywanego mleka kokosowego wynosi od 2 do 5 lat.O zepsuciu mleka świadczy przykry, kwaśny zapach i zmieniony kolor.
Co robić, jeśli mleko stwardnieje?
W przypadku, gdy mleko kokosowe zmieni swoją konsystencję należy przełożyć zawartość opakowania do garnka lub rondelka, a następnie podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upłynięciu 5-10 minut mleko powinno powrócić do swojego pierwotnego stanu. Możemy też przerwać podgrzewanie wcześniej, aby uzyskać inną, pożądaną konsystencję.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
Producent: Thai Tan Foods International Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 21/07/2025
Makaron ryżowy po azjatycku
z tofu (danie express)
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego
- papryka żółta
- czosnek
- łyżka oliwy z oliwek
- 100 g mleczka kokosowego Real Thai
- 200 g tofu
- sok wyciśnięty z małej cytryny
- paczka (450 g ) warzyw na patelnię po azjatycku
- ok. 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypiorek
- przyprawy: curry, imbir, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Tofu pokrój w kotkę wymieszaj z 3 łyżkami sosu sojowego jasnego i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, i dodaj posiekaną paprykę i czosnek (można pominąć).
Kolejno dodaj zamarynowane tofu obsmaż i dodaj warzywa na patelnię po chińsku.
Dopraw sosem sojowym, słodką i ostrą papryką, curry w proszku, szczyptą sproszkowanego imbiru (uwaga! nie za dużo).
Wlej mleczko kokosowe i dodaj sok z małej cytryny.
Całość wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i podawaj z makaronem ryżowym