Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat.
To bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii i Indii, a także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Ostatnio zyskuje coraz szersze grono amatorów w Europie i Ameryce Północnej, głównie wśród zwolenników zdrowego odżywiania.
Mleko kokosowe to jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, niezbędny w zupach, curry, deserach i napojach. Idealne do gotowania wszelkich dań kuchni tajskiej.
Kolor i smak mleko kokosowe zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe.
Dla uzyskania najlepszej jakości, każdy kokos jest starannie dobierany i dzięki zastosowaniu w procesie produkcji nowoczesnej technologii, zachowywany jest aromat, tekstura oraz smak świeżego mleka kokosowego.
Bez konserwantów, dodatków i sztucznych barwników!
Składniki:
- Ekstrakt kokosowy 85%
- Woda
W 100 ml produktu:
- energia: 764 kJ / 185 kcal
- tłuszcz: 19 g w tym kwasy nasycone: 17 g
- węglowodany: 2 g w tym cukry: 2 g
- białko: 1,6 g
- sól: 0,05 g
Najczęściej zadawane pytania:
Moje mleczko zmieniło konsystencję. Co to oznacza? Czy wciąż jest zdatne do spożycia?
Czy przytrafiło się Wam otrzymać mleko o konsystencji bardzo gęstego kremu lub fakturze przypominającej miękkie masło? A może zawartość opakowania rozdzieliła się na niezbyt apetycznie wyglądające warstwy?Jeśli tak, nie ma powodów do obaw! Ta, być może nieco zaskakująca metamorfoza faktury nie jest dla mleka kokosowego niczym niezwykłym. Po ciężkiej podróży, leżakowaniu w chłodnej szafce czy przedłużającym się pobycie w lodówce, mleko może ulec rozwarstwianiu oraz gęstnieniu. Dzieje się tak, ponieważ mleko kokosowe jest produktem obfitym w tłuszcze - proces tężenia zachodzi w sposób naturalny i nie wpływa na jego jakość. Przeciętny okres przydatności dla poprawnie przechowywanego mleka kokosowego wynosi od 2 do 5 lat. O zepsuciu mleka świadczy przykry, kwaśny zapach. Przed użyciem należy więc dobrze strząsnąć aby warstwy się połączyły
Co robić, jeśli mleko stwardnieje?
W przypadku, gdy mleko kokosowe zmieni swoją konsystencję należy przełożyć zawartość opakowania do garnka lub rondelka, a następnie podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upłynięciu 5-10 minut mleko powinno powrócić do swojego pierwotnego stanu. Możemy też przerwać podgrzewanie wcześniej, aby uzyskać inną, pożądaną konsystencję.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Producent: Orient Gourmet Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 29/03/2025
Mleko kokosowe to 100% mleko roślinne, dlatego w jego składzie nie znajdziemy laktozy, jest więc bezpieczna dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub uczulenie na białko mleka krowiego. Mleko kokosowe, jajko mleko roślinne, jest również bardzo zdrową alternatywą dla wegan i wegetarian.
Jest dobrym źródłem niektórych składników mineralnych. Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen w 9 procentach. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.