Mleczko kokosowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego (zarówno w celu urozmaicenia codziennej diety, jak i w przypadku alergii na białko mleka krowiego czy nietolerancji laktozy). Aromatyczny kokos jest bardzo tłusty, tłuszcze są jednak bardzo zdrowe!
Mleczko przechowywane w lodówce z czasem ma tendencję do rozwarstwiania się bądź też zbrylania, jest to naturalny proces i nie ma wpływu na wartość odżywczą, warto wtedy zmiksować je na gładką masę przed użyciem. Mleczko kokosowe można podawać na ciepło – z ryżem, płatkami owsianymi czy kaszą. Na zimno, jako „bita śmietana” do ciast, owoców, koktajli czy innych deserów oraz jako dodatek zabielajacy do zup czy zup kremów.
SKŁADNIKI ekstrakt z miąższu kokosa* (80%), woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 899 kJ / 218 kcal
Tłuszcz - 22 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g
Węglowodany - 3,0 gw tym cukry - 0,6 g
Błonnik - 0,0 g
Białko - 2,0 g
Sól - 0,0 g