SKLEP OGRODNICZY 'ANGARDEN'
Swarzędz, ul. Zamkowa 32 (hala targowa).
Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna
MLECZAJ RYDZ (Rydz)
(Lactarius deliciosus)
.
Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, sama łacińska nazwa Deliciosus sugeruje, że grzyb jest po prostu pyszny, wyborny. W naturze, miejscami występuje dość często, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, chętnie zbieranych przez grzybiarzy i na wiele sposobów wykorzystywany w kuchni. Wbrew obiegowym opiniom, bogaty w wiele witamin i minerałów, ma również niską wartość kaloryczną. Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania. Smak i zapach nie ma sobie równych, najsmaczniejszy z rydzów. Choć istnieje wiele gatunków i odmian Rydza, m.in. Mleczaj świerkowy, Mleczaj, modrzewiowy czy Mleczaj jodłowy, to tylko Mleczaj rydz jest wyborny, czyli "Deliciosus".
Mleczaj to dość rzadko spotykany grzyb leśny. Bardzo smaczny, wręcz wyborny, stanowi wyjątkowe trofeum dla leśnego zbieracza. Mleczaj rydz to bardzo pożądany grzyb, który doskonale nadaje się do marynowania, smażenia czy duszenia. Ma wyjątkowy orzechowy smak i słodkawy zapach. Jeżeli na naszej działce występuje sosna to warto wzbogacić jej otoczenie o pomarańczowego rydza.
Stosowanie: Grzybnię Rydza należy stosować od połowy kwietnia do końca listopada. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna lub świerk, dobrze jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodnicza zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.
Opakowanie zawiera: Wyselekcjonowana, sproszkowana grzybnia Rydza, Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) 10g.