Miyata Shirataki, Low Carb Konjak Flour Noodles 200g
Nisko węglowodanowy produkt z mąki KONJAK
Makaron Shirataki to tradycyjny azjatycki makaron z niewielką ilością węglowodanów. Bardzo popularny. Występuje w różnej formie. Można z niego wyczarować wiele wspaniałych potraw o niskiej kaloryczności.
Makaron Shirataki zawiera około 97% wody i 3% błonnika, więc praktycznie nie zawiera węglowodanów ani kalorii.
Makaron Shirataki jest polecany dla diet: keto, wegańskich i bezglutenowych, niskokalorycznych.
Składniki: woda, mąka konjac 3%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, środek ujędrniający: wodorotlenek wapnia.
Dystrybutor: Kreyenhop + Kluge GmbH & Co. KG Industriestr. 40-42 28876 Oyten, Niemcy.
Średnie wartości odżywcze na 100 g.
Energia: 42 kJ / 10 kcal.
Tłuszcz: <0,5 g.
W tym nasycone kwasy tłuszczowe: <0,1 g.
Węglowodany: 0,8 g.
W tym cukier: <0,5 g.
Białko: <0,5 g.
Sól: 0,05 g.
Sposób przygotowania: makaron Miyata Shirataki może pachnieć lekko rybą po otworzeniu opakowania. Zapach zejdzie po procesie płukania. Opłukaj go w sitku ciepłą wodą, aż będzie bezwonny. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3-10 min. Następnie warto osuszyć makaron na patelni bez oleju przez około minutę, aby odparować dodatkową wodę i nadać mu tradycyjny smak makaronu Odcedź i przygotuj swoje danie zgodnie z przepisem. Wymieszaj z wybranym sosem i dodatkami. Nabierą smaku wszystkiego, z czym go wymieszacie.
Super rozwiązanie dla sportowców szukających produktów z niską zawartością węglowodanów, dla osób na diecie.
Makaron Shirataki można podgrzać zarówno na płycie kuchennej w dowolnym naczyniu, jak również w kuchence mikrofalowej. Makaron Shiratki jest bardzo trwały i nie staje się papkowaty pod wpływem wilgoci przez długi czas, podobnie jak niektóre inne rodzaje makaronu. Makaron Shirataki dobrze spisuje się w curry, zupach, gulaszach, lekkich bulionach i innych gorących lub zimnych płynach.
Tradycyjne makarony shirataki są wykonane w całości z wody i błonnika z ignamu konjac (oraz odrobiny limonki, aby włókno pozostało twarde). Włókno to nazywa się glukomannanem i jest rozpuszczalnym włóknem, które może pomóc zwiększyć trawienie i ograniczyć głód.
Glukomannan jest dostępny jako suplement zdrowia i bada się jego silną zdolność do ograniczania głodu, namnażania dobrych bakterii jelitowych jako prebiotyku.
Wspomaga regularność wypróżnień. Błonnik glukomannanowy w makaronie shirataki może również wspomagać kontrolę masy ciała i poprawiać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez poprawę cholesterolu i cukru we krwi.
Hamuje wchłanianie węglowodanów i poprawia parametry glikemiczne (obniżając poziom glukozy we krwi i hamując skoki insuliny).
Zmniejsza wchłanianie tłuszczu i białka (korzystne tylko w przypadku nadmiernego spożycia kalorii).
Czy są jakieś skutki uboczne jedzenia makaronu Shirataki?
Badania pokazują, że istnieje niewiele potencjalnych skutków ubocznych glukomannanu.
- Może powodować drobne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, gazy i łagodna biegunka. Jeśli tak będzie, zmniejsz wielkość porcji.
- Może zmniejszać biodostępność leków doustnych. Powinieneś unikać jedzenia makaronu shirataki z lekami i suplementami. Lek należy przyjmować 1 godzinę przed posiłkiem zawierającym glukomannan lub 4 godziny po nim.
- Zdarzały się przypadki zablokowania przełyku, gardła lub jelit przy użyciu tabletek glukomannanu, które wchłaniają duże ilości wody. Należy pamiętać, że tabletki nie są takie same jak makaron Shirataki, które już zawierają wodę i nie stanowią tego ryzyka.
- Ponieważ nie ma składników odżywczych, nie należy nadużywać produktów zawierających glukomannan. Zdecydowana większość diety powinna koncentrować się na prawdziwym jedzeniu (jajka, mięso, warzywa nieskrobiowe, surowe produkty mleczne, awokado, jagody, orzechy itp.).