CO KUPUJESZ?
2 magiczne drażetki mirakuliny zmieniające smak.
Tylko u nas do każdego zakupu zestaw przepisów w formacie PDF gratis! M.in.:
- Kurczak Teryiaki (minus 384 kcal)
- Żeberka w sosie BBQ (minus 576 kcal)
- Bezcukrowe lody czekoladowe (minus 912 kcal)
- Bezcukrowy Desperados (minus 235 kcal)
- Orzechowe ciastka z nadzieniem bananowym (minus 928 kcal)
Synsepal słodki (Synsepalum dulcificum)
Gatunek z rodziny sączyńcowatych (Sapotaceae) pochodzący z Afryki Zachodniej. Niezwykle rzadko występująca roślina uprawiana obecnie komercyjnie w Tajlandii, na Tajwanie, w Ghanie i Stanach Zjednoczonych (Floryda). Nazwa zwyczajowa CUDOWNY OWOC (Miracle Fruit, Miracle Berry, Sweet Berry) pochodzi od niezwykłych właściwości zawartej w nim proteiny. Natywnie w Afryce Zachodniej nazywana agbayun, taami, asaa, i ledidi. Kosztowny i długotrwały proces pozyskiwania wrażliwego i nietrwałego owocu powoduje niewielką jego dostępność na rynkach zachodnich.
MIRAKULINA
Glikoproteina obecna w owocach RICHADELLA DULCIFICA (SYN. SYNSEPALUM DULCIFICUM), rośliny rosnącej natywnie w Afryce Zachodniej. Białko posiada niezwykłą zdolność do zmiany odczuwalnego smaku z kwaśnego na słodki. Efekt związany jest z wpływem na receptory smaku.
W obecności kwaśnych pokarmów mirakulina wiąże się z receptorem słodkości milion razy silniej niż sztuczne środki słodzące ( Aspartam) i 100 milionów razy silniej niż cukry.
JAK DZIAŁA ?
W przeciwieństwie do konwencjonalnych słodzików mirakulina nie słodzi pokarmów, lecz wpływa na transformację smaku stymulując bezpośrednio receptory smaku słodkiego, z którymi jest tymczasowo związana. Oznacza to, że kwaśność spożywanego jedzenia aktywuje mirakulinę w odpowiedzi na zmianę PH w ustach. Im niższe PH (tj. im kwaśniejsze jedzenie), tym słodszy smak będziemy odczuwać. Aby ten efekt uzyskać powinna być rozpuszczona na języku i dokładnie rozprowadzenia w jamie ustnej przed spożywaniem pokarmów, pamiętając że kubki smakowe odpowiedzialne za percepcję smaku zlokalizowane są nie tylko na języku, ale również na podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz w górnej części przełyku.
Natychmiastowy efekt zmiany smaku trwa od 30 minut do dwóch godzin. Po wypłukaniu czasteczek mirakuliny przez ślinę powraca normalne odczuwanie smaku – bez jakichkolwiek efektów ubocznych. Efekt może być wcześniej neutralizowany przez gorące napoje – np. Herbatę.
KUCHNIA
Homaro Cantu to wirtuoz sztuki kulinarnej uhonorowany gwiazdką Michelin. W swojej praktyce aktywnie promował wykorzystanie mirakuliny w nowoczesnej kuchni, jako składnika elimującego rafinowany cukier i konsekwencje zdrowotne wynikające z jego spożycia. Serwował ją w swoich restauracjach MOTO i iNG w Chicago, gdzie raczył swoich gości niskokalorycznymi daniami, których smak odkrywany był jedynie pod wpływem cudownego białka. Napisał również książkę dedykowaną jej właściwościom. Przedstawia w niej niebanalne podejście do nowych smaków i dziesiątki przepisów na słodkie uniesienia bez kalorii.
W Japonii od lat funkcjonują kafejki, specjalizujące się w potrawach wykorzystujących właściwości mirakuliny. Serwowane w nich słodkości nie przekraczają 100 Kcal.
ZABAWA
Najpopularniejsza formą zabawy - z udziałem, Cudownego Owocu to tzw. Flavor Trip Parties (tj. Imprezy Smakowe), polegające na rozpoznawaniu znanych wcześniej smaków po zaaplikowaniu mirakuliny. To świetny sposób na zaskoczenie bliskich, zorganizowanie niebanalnego spotkania ze znajomymi, kolacji we dwoje, wieczoru kawalerskiego, czy panieńskiego i przeżycie czegoś niezapomnianego.
Interakcja mirakuliny z alkoholem podsuwa nowe pomysły i dodatkowe smaczki każdej imprezie.
JAK UŻYWAĆ:
Umieść drażetkę na języku i ssij, aż się całkowicie rozpuści. Nie rozgryzaj. Natychmiastowy efekt transformacji smaku trwa do 2 godzin. Może być wcześniej neutralizowany przez ciepłe napoje.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 20’C
PRZYDATNOŚĆ DO SPOŻYCIA:
06.06.2020r.
SKŁADNIKI:
Extrakt cudownego owocu (Synsepal słodki), Skrobia kukurydziana (materiał wiążący).
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
porcja 1 drażetka (0,37 g) | 2 drażetki (0,74 g) – w zależności od wrażliwości kubków smakowych
ilość/porcja | %dzienna dawka*
- tłuszcze 0g|0%
- sód 0Mg|0%
- węglowodany 0g|0%
- białka 0g|0%
*procentowa dzienna dawka na bazie diety 2,000 kalori
Śladowe ilości kalorii z tłuszczów, tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans , cholesterolu, błonnika, cukrów, witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.