MIRABELL Mozarttaler 6 sztuk talary Mozarta w woreczku
Pyszne łakocie pod tą nazwą powstają z podobnych składników a mianowicie z nadzienia, na który składa się krem marcepanowy z masą orzechową, pokryte delikatną czekoladą.
Proponujemy Państwu oryginalne, austriackie słodycze.
Ten, kto odwiedził Austrię, na pewno miał okazję skosztować cudownych, rozpływających się w ustach Mozartkugel (czekoladkach, a właściwie kulkach Mozarta).
Mozartkugeln w Austrii można znaleźć praktycznie wszędzie. Kupują je zarówno Austriacy, jak i turyści. Oficjalne austriackie delegacje bardzo często korzystają z tego słodkiego upominku - tak stało się np. podczas negocjacji przed przystąpieniem Austrii do Unii Europejskiej. Mozartkugeln robiły już furorę nawet w kosmosie - pierwszy austriacki kosmonauta - Franz Vielböck, podarował je na orbicie swojemu rosyjskiemu koledze.
Twórcą Mozartkugeln był salzburski cukiernik Paul Fürst. To on w 1890 roku wpadł na pomysł, by marzepanowo-pistacjowe nadzienie obtoczyć kremem orzechowym i przy pomocy cienkiego drewnianego patyczka zanurzyć w czekoladzie, nadając ostatecznie formę kulek. Słodycze szybko zyskały sobie uznanie, a w 1905 roku zostały nawet nagrodzone złotym medalem na Wystawie Paryskiej. Ponieważ Paul Fürst nie opatentował swojego czekoladowego wynalazku, wykorzystały to inne fabryki łakoci m.in. Mirabell (nazwa firmy nawiązuje do słynnego zamku znajdującego się w Salzburgu).
Produkcja odbywała się ręcznie z dbałością o najmniejsze szczegóły i ducha oryginalnej receptury, z czasem czekoladki stały się bardzo popularne i budziły ogromne zainteresowanie kupujących. Postanowiono unowocześnić linię zachowując tradycyjną formułę. Proces produkcji odbywa się w 14 etapach, w sumie 2 i pół godziny zajmuje powstanie każdego z tych małych dzieł sztuki.
Firma Mirabell jest liderem rynku i w przeciwieństwie do innych przemysłowych produkcji tylko czekoladki firmy Mirabell Mozartkugeln mogą nosić miano „Echte Salzburger Mozartkugeln”- prawdziwe kulki Mozarta.
Rdzeniem kunsztownych kulek jest marcepan (30%) posypany pistacjami, otoczony warstwami jasnymi i ciemnymi: crème nugat (nugat z orzechów laskowych - 16%) i słodka, mleczna czekolada.
Wszystkie te pyszności pokryte są wyborną gorzką czekoladą.
Poza tradycyjnymi kulkami zakłady Mirabell wypuszczają na rynek jeszcze tzw. talary Mozarta. Łakocie pod tą nazwą powstają z podobnych składników a mianowicie z nadzienia, na który składa się krem marcepanowy z masą orzechową, pokryte delikatną czekoladą.
Podarujmy sobie i swoim bliskim kawałek Austrii. Opakowanie oryginalnych Mozartkugeln oraz Mozarttaler Mirabell zawierają wszystko to za co cenimy ten kraj: historię, muzykę i tradycję...
Wartości odżywcze, 100g, 17.1g, %*/17.1g
- ENERGIA, 2295kj / 550kcal, 393kj / 94kcal, 5%
- TŁUSZCZ, 34.5g, 5.9g, 8% w tym tłuszcze nasycone, 15.0g, 2.6g, 13%
- WĘGLOWODANY, 54.0g, 9.2g, 4% w tym cukier, 51.5g, 8.8g, 10%
- BŁONNIK, 3.7g, 0.6g, -
- BIAŁKO, 4.4g, 0.7g, 1%
- SÓL, 0.05g, 0.01g, 0%
* przyjmuję się dla dorosłego człowieka dzienne spożycie na poziomie (8400 kJ/2000 kcal).
Czekoladki nadziewane lekkim jasnym (28%) i ciemnym (17%) kremem nugatowym i marcepanem (6,5%).
Składniki: cukier, masło kakaowe, olej palmowy, orzechy laskowe (9,5%), masło kakaowe, mleko w proszku, pistacje , migdały (2,5%), Stabilizator (inwertaza), Kakao: co najmniej 46% w czekoladzie.
Może zawierać inne orzechy, orzeszki ziemne i pszenicę.
Termin ważności: 11.05.22