Miody Polskie miód naturalny pyłek kwiatowy pszczeli 200 g
Opis produktu
Pyłek wykazuje działanie bakteriostatyczne (hamuje rozwój niektórych gatunków i szczepów bakterii). Wysoka zawartość witamin - A, B, C, D, E, K, PP, bogactwo składników mineralnych i innych związków biologicznych czynnych predysponuje go do rangi naturalnego koncentratu witaminowo – mineralno - białkowego.
Skład
Zawiera około 30% białka przyswajalnego przez organizm ludzki, kilkadziesiąt biopierwiastków ponad 20 aminokwasów także takie pierwiastki, jak: pallad, wanad, wolfram, iryd, cynk, kobalt, mangan, chrom, tytan, miedź a także żelazo, magnez, fosfor, siarka i wiele innych.
Wskazania
Zalecany jest przy schorzeniach wątroby, układu pokarmowego, przy anemii u dzieci, w stanach wyczerpania organizmu wysiłkiem fizycznym, psychicznym (stresy, przebyte choroby, wyczyn sportowy, ciężka praca fizyczna i umysłowa, wiosenne osłabienie organizmu). Stałe spożywanie pyłku kwiatowego znajduje coraz większe uznanie jako jeden z ważnych sposobów zapobiegania miażdżycy.
Działanie
Pyłek jest bardzo łagodny dla żołądka, Silnie antymiażdżycowy, odbudowujący wątrobę, naturalny antybiotyk, odtruwa organizm. jest łatwo przyswajalny, posiada też właściwości antydepresyjne. Spożywanie pyłku kwiatowego nie tylko wzmacnia odporność organizmu ale w przypadku przebytych chorób ułatwia organizmowi ludzkiemu powrót do zaburzonej równowagi biologicznej. Nazywany jest lekiem na wszystko. Jedząc go regularnie odczuwa się wyraźną poprawę samopoczucia i zdrowia.
Dawkowanie
Dzienna dawka pyłku kwiatowego /najlepiej około 1 godzinę przed posiłkiem/ dorośli - 10-20 gramów, dzieci - dawki o połowę mniejsze.
Pyłek kwiatowy można także spożywać z miodem (w ½ szklance przegotowanej i przestudzonej wody – 30 stop. C, rozpuścić 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżeczkę pyłku kwiatowego). Odstawić na 1 godzinę, zamieszać i wypić na 1 godz. przed posiłkiem. Po 4-6 tygodniach spożywania pyłku zaleca się stosowanie przerwy 1-2 tygodniowej. Przechowywanie pyłku kwiatowego w lodówce w temperaturze 1-5 stop. C powoduje, że jego właściwości biologiczne zachowują się w niezmienionym stanie przez okres 1 roku.