Suszony liść MIODOKRZEWU (honeybush) 250 g
Miodokrzew to endemiczny gatunek rośliny z rodziny cyclopia,w stanie dzikim występujący wyłącznie na południowo-zachodnich krańcach RPA. Pozostaje blisko spokrewniony z czerwonokrzewem dostarczającym surowca do produkcji herbaty Rooibos. To niewielki krzew dorastający maksymalnie do 1 m wysokości, wyróżniających się miotlastym kształtem i podłużnymi liśćmi, przypominającymi nieco igły. W porze kwitnienia rodzi kwiaty o intensywnej, żółtej barwie i wyraźnym, słodkim zapachu miodu, stanowiącym przewodnią nutę smakową naparu przyrządzanego z suszonych partii rośliny. Jak wykazały współcześnie prowadzone badania, napój z miodokrzewu, prócz oczywistych walorów smakowych, posiada również szereg właściwości prozdrowotnych. Jest również całkowicie pozbawiony jest kofeiny, co czyni go zdatnym do podawania dzieciom i osobom starszym.
Liść miodokrzewu
- nie zawiera kofeiny;
- stężenie garbników jest daleko niższe niż w tradycyjnych herbatach zielonej i czarnej;
- obfituje w polifenole (w tym flawonoidy) oraz liczne substancje antyoksydacyjne, także witaminę C;
- stanowi bogate źródło magnezu, żelaza, potasu, cynku, wapnia, miedzi, manganu, sodu oraz fluoru;
- gotowy napar pozbawiony jest charakterystycznej goryczy właściwej dla większości herbat;
Właściwości
- działa silnie antyoksydacyjnie;
- przeciwdziała szkodom wyrządzanym w organizmie przez wolne rodniki;
- chroni komórki ciała przez stresem oksydacyjnym;
- zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian mutagennych prowadzących do rozwoju nowotworów;
- opóźnia procesy starzenia;
- stymuluje działanie układu odpornościowego;
- obniża ciśnienie krwi;
- pomaga wyrównać poziom cholesterolu;
- korzystnie wpływa na stężenie cukru we krwi;
- dzięki miodowemu smakowi wpływa kojąco na zmysły;
- łagodzi dolegliwości nerwicowe, zmniejsza podatność na stres;
- rozluźnia mięśnie gładkie, zmniejsza dolegliwości bólowe spowodowane skurczami jelit oraz łagodzi bóle menstruacyjne;
- pomaga w problemach trawiennych, przeciwdziała mdłościom i wymiotom;
- ze względu na działanie odżywcze i delikatnie ściągające może być wykorzystywany zewnętrznie do przemywania skóry skłonnej do wyprysków;
Napar z miodokrzewu to przede wszystkim doskonały napój orzeźwiając, doskonały zarówno podawany na ciepło, jak i serwowany po zmrożeniu. Ze względu na brak kofeiny może być bezpiecznie spożywany przez dzieci i osoby starsze, cierpiące na choroby układu trawiennego i wątroby. Nie wykazuje właściwości pobudzających, przeciwnie - można go stosować na uspokojenie skołatanych nerwów przed snem. Dla stonowania nastroju, złagodzenia bólów głowy i ułatwienia zasypiania. Miodokrzew zalecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek, jak również dla stymulacji systemu odpornościowego w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Pomocniczo mogą go spożywać chorzy na cukrzycę i hipercholesterolemię. Miodokrzew znajduje także zastosowanie jako środek uzupełniający minerały i wzmacniający kości, w szczególności u dzieci. Bywa zalecany dla łagodzenia duszności u astmatyków i alergików.
- Surowiec: liść miodokrzewu
- Nazwa łacińska: cyclopia intermedia
- Skład: miodokrzew 100%
- Postać: cięty
- Kraj pochodzenia: RPA
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: nieznane;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 1 łyżeczkę miodokrzewu zalać 250 ml zagotowanej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 10-15 min.
Podmiot odpowiedzialny:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.