O NAS
Nasza pasieka znajduje się w pobliżu rezerwatu przyrody „Stawy”. Jest to obszar, który wyróżnia się w Kotlinie Sandomierskiej nie tylko różnorodnością zwierząt, ale także roślin i zbiorowisk roślinnych. Duży stopień zalesienia, brak obszarów uprzemysłowionych oraz czyste i zdrowe powietrze to kolejne zalety, które sprzyjają w rozwoju pszczelarstwa.
Obecnie nasza pasieka liczy około 150 rodzin pszczelich. W sezonie wiosennym i letnim wędrujemy z większą częścią pasieki na różne lokalne pożytki m.in. rzepak, grykę, pobliskie lasy oraz łąki, by uzyskać wiele odmian miodów o najwyższej jakości. Dzięki prowadzeniu gospodarki wędrownej możemy zaoferować Państwu różne produkty pszczele oraz miody takie jak: akacjowy, lipowy, malinowy, rzepakowy, gryczany, wrzosowy, faceliowy, nawłociowy, wielokwiatowy i leśny.
Zestaw czterech naturalnych miodów pochodzących z własnej pasieki.
Zestaw zawiera 4 słoiki 0,9 l (1,2kg), który można samemu skomponować. Do wyboru są następujące miody:
- Miód Wielokwiatowy
- Miód Leśny
- Miód Rzepakowy
- Miód Faceliowy
- Miód Nawłociowo-wrzosowy
- Miód Lipowo-fasolowy
- Miód Akacjowy
- Miód Gryczany
- Miód Malinowy
- Ma barwę od żółtej do jasnosłomkowej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do kremowego.
- W smaku jest słodki, mdły i lekko gorzkawy.
- Zapach ma słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku.
- Miód rzepakowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej, miażdżycy. Zaleca się stosowanie miodu rzepakowego przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran, a w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
- Ma barwę od jasnokremowej do herbacianej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnokremowej do jasnobrązowej.
- W smaku jest słodki, różny w zależności od składu nektaru.
- Zapach ma silny, przypominający zapach wosku.
- Miód wielokwiatowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
Pomocny jest w leczeniu grypy, przeziębień, chorób górnych dróg oddechowych, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Zaleca się stosowanie miodu wielokwiatowego dla wzmocnienia mięśnia sercowego. Walory odżywcze i lecznicze miodu wielokwiatowego wynikają z dużego bogactwa i różnorodności roślin miododajnych, z których pszczoły zbierały pożytek, dlatego szczególnie powinien być stosowany w schorzeniach alergicznych (ze względu na bardzo duża zawartość różnych antygenów pyłkowych). Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.
- Ma barwę od ciemnożółtej do ciemnoczerwonej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor jasnobrązowy.
- Jego smak jest zróżnicowany i zależy od dominującego nektaru roślin leśnych (m.in. borówki, dzikiej róży, lipy, rumianku, kruszyny, dziurawca, maliny, głogu oraz wielu innych ziół).
- Jego zapach jest zróżnicowany i zależy od dominującego nektaru roślin leśnych (m.in. borówki, dzikiej róży, lipy, rumianku, kruszyny, dziurawca, maliny, głogu oraz wielu innych ziół).
- Miód leśny odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu przeziębień, chorób skóry oraz schorzeń na tle alergicznym. Zaleca się stosowanie miodu leśnego dla wzmocnienia odporności, systemu nerwowego i poprawy samopoczucia.
- Ma barwę od jasnożółtej do zielonkawożółtej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnokremowego do prawie białego.
- W smaku jest delikatny, lekko kwaskowaty.
- Zapach ma bardzo aromatyczny, przypominający zapach kwiatów facelii.
- Miód faceliowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym, trzustką. Zaleca się stosowanie miodu faceliowego przy problemach związanych z nadciśnieniem tętniczym, układem krążenia, niewydolnością mięśnia sercowego, miażdżycy. Miód ten wpływa na wzmocnienie odporności oraz zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych.
- Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.
- Ma barwę od brunatnego do prawie czarnej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od jasnobrązowego do ciemnobrązowego.
- W smaku jest ostry, lekko piekący.
- Zapach ma bardzo silny, przypominający zapach kwiatów gryki.
- Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, schorzeń układu krążenia, miażdżycy, zapalenia nerek, opłucnej, jaskry. Zaleca się stosowanie miodu gryczanego w stanach osłabionego wzroku, słuchu oraz pamięci. Przyśpiesza gojenie ran, zrastanie się kości oraz wzmacnia układ odpornościowy. Miód gryczany wyróżnia się szczególną zawartością magnezu, dlatego zalicza się go do tzw. diety antynowotworowej.
- Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
Miód akacjowy
- Ma barwę jasnokremową przechodzącą w bezbarwną.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor od białego do słomkowego.
- W smaku jest słodki, lekko mdły.
- Zapach ma słaby, bardzo delikatny, przypominający zapach kwiatów akacji.
- Miód akacjowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej, stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego, nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia organizm.
- Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
Miód malinowy
- Ma barwę od jasnożółtej do złocistej.
- Po skrystalizowaniu przyjmuje kolor żółtobiały.
- W smaku jest słodki, przyjemny, lekko kwaskowaty.
- Zapach ma bardzo delikatny, przypominający owoce malin.
- Miód malinowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
- Pomocny jest w leczeniu przeziębień, schorzeń górnych dróg oddechowych, nieżytu żołądka, jelit, niedokrwistości. Zaleca się stosowanie miodu malinowego prewencyjnie przy miażdżycy oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego i pracy serca. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
- Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.